‘Horrorslachthuis moet sluiten’

0
1042
Het mishandelen van dieren behoort volgens Varkens in Nood in het slachthuis tot de alledaagse werkzaamheden. ‘Het is een gevolg van een volledig verziekte en afgestompte bedrijfscultuur.’ (Foto Varkens in Nood)
Het mishandelen van dieren behoort volgens Varkens in Nood in het slachthuis tot de alledaagse werkzaamheden. ‘Het is een gevolg van een volledig verziekte en afgestompte bedrijfscultuur.’ (Foto Varkens in Nood)

EPE Dieren die hard worden geschopt en geslagen, weggesleept aan hun oren en zelfs opgejaagd met stroomschokken op hun genitaliën. Een onderzoeker van Varkens in Nood werkte een maand lang undercover in slachthuis Gosschalk in Epe en filmde daar de meest afschuwelijke mishandelingen. De directie van het slachthuis zegt ‘geschrokken te zijn’, de NVWA heeft het bedrijf per direct onder verscherpt toezicht gesteld. Maar Varkens in Nood wil dat het slachthuis direct sluit.

In het slachthuis in Epe worden dagelijks tot wel duizenden varkens en honderden koeien geslacht. De voortdurende overtredingen zijn volgens Varkens in Nood een gevolg van een volledig verziekte en afgestompte bedrijfscultuur waarin het mishandelen van dieren tot de alledaagse werkzaamheden behoort. ‘Onze onderzoeker werd al snel door zijn nieuwe collega’s aangespoord om harder te slaan bij het opdrijven van de angstige dieren. Ook werd hij bij het inwerken gewaarschuwd voor het cameratoezicht en gewezen op de dode hoeken die buiten het bereik vallen van die camera’s. En medewerkers waarschuwen elkaar als de inspecteur in de buurt is en laten het weten wanneer deze weer is vertrokken.’

‘Geschrokken’
De directie van het slachthuis meldt geschrokken te zijn van de beelden. ‘We trekken ons dit zeer aan en nemen de verantwoordelijkheid voor de misstanden en hebben een onderzoek ingesteld. Iedereen binnen ons bedrijf moet zich realiseren dat misstanden onacceptabel zijn. Daarop gaan we fors inzetten en investeren. Het gezamenlijke streven is voorkomen van herhaling. Daarbij is menselijk handelen op alle niveaus het meest bepalend. Voor een familiebedrijf, dat integriteit en kwaliteit als basis voor de toekomst heeft, is dierenwelzijn essentieel.’

Aangifte
Ondanks de mooie woorden van de directie doet Varkens in Nood aangifte van dierenmishandeling en start een petitie om het slachthuis per direct te sluiten. ‘Onze undercoverbeelden maken pijnlijk duidelijk dat de afschuwelijke mishandelingen in dit slachthuis geen incidenten zijn. Ze zijn een rechtstreeks gevolg van falend toezicht en een extreem dieronvriendelijke bedrijfscultuur. De eigenaren van het slachthuis zijn volledig verantwoordelijk voor dit dagelijkse dierenleed, daarom doen wij aangifte tegen hen wegens mishandeling.’

Verscherpt toezicht
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft maatregelen opgelegd op het gebied van dierenwelzijn. Daarnaast wordt het bedrijf per direct onder verscherpt toezicht gesteld. Hierbij gaat een extra NVWA medewerker toezicht houden op dierenwelzijn bij aankomst, in de stal en drijfgangen, en tijdens het doden van de dieren. Ook wordt het cameratoezicht frequenter uitgevoerd en mogen er alleen nog dieren worden aangevoerd als er een officiële dierenarts op het bedrijf aanwezig is. Dat betekent dat er niet voor 05.15 uur dieren gelost mogen worden.

De NVWA gaat naar aanleiding van de aangifte van Varkens in Nood, samen met het Functioneel Parket (FP) bekijken of er mogelijkheden zijn voor strafrechtelijke vervolging.

Teken de petitie van Varkens in Nood

 

Reageer op dit bericht

Please enter your comment!
Please enter your name here