Help de varkens uit de brand

0
47
Scharrel, biologische en buitenvarkens kunnen in het geval van een stalbrand wel veilig naar buiten. (Foto Michael Strobel via Pixabay)
Scharrel-, biologische en buitenvarkens kunnen in het geval van een stalbrand wel veilig naar buiten. (Foto Michael Strobel via Pixabay)

AMSTERDAM Dinsdag 1 juni was het weer zover, in het Limburgse Nederweert kwamen 4.600 varkens gruwelijk om het leven door de zoveelste stalbrand. Voor Varkens in nood is de maat vol. ‘Meer slachtoffers mogen er niet vallen. Eet geen vlees meer van varkens die geen vluchtweg hebben bij een brand.’

De afgelopen vijf jaar stierven er jaarlijks ruim 190.000 dieren door een stalbrand. De combinatie van mestgassen, brandbare materialen en luchtwassers maakt de dichte stallen extreem brandgevaarlijk. Een klein vonkje is vaak al genoeg. In de intensieve varkenshouderij zijn de varkens bij een brand kansloos, ze kunnen geen kant op.

Power tot the people
Als consument van varkensvlees kan je overigens makkelijk voorkomen dat varkens overlijden in gruwelijke stalbranden. Scharrelvarkens (2 sterren Beter Leven keurmerk), biologische varkens (3 sterren) en buitenvarkens van kleinschalige bedrijven kunnen bij een brand namelijk wel naar buiten vluchten. Ze zitten dan niet als ratten in de val. Veel hoeft dit volgens Varkens in nood niet te kosten. ‘Een stukje vlees van een varken met vrije uitloop is gemiddeld 50 cent duurder dan hetzelfde stukje vlees dat afkomstig is uit de intensieve varkenshouderij.’

Varkensvlees-pledge
Vind jij ook dat alle varkens recht hebben op een vluchtweg? Doe de varkensvlees-pledge en laat supermarkten weten dat jij nooit (meer) varkensvlees eet of nooit (meer) varkensvlees eet met minder dan twee sterren van het Beter Leven keurmerk. Zo maken we samen een einde aan de vele slachtoffers bij stalbranden. Aan het einde van de campagne stuurt Varkens in Nood de pledge met alle handtekeningen op naar de supermarkten met de oproep om enkel nog vlees te verkopen van varkens met een uitloop.

Doe de varkensvlees-pledge

Reageer op dit bericht

Please enter your comment!
Please enter your name here