Glyfosaat veroorzaakt stuiptrekkingen

In 80% urinemonsters

0
982
In tien jaar tijd is zes miljard kilo glyfosaat over de hele wereld gespoten. (Foto Erik van Huizen)
In tien jaar tijd is zes miljard kilo glyfosaat over de hele wereld gespoten. (Foto Erik van Huizen)

BOCA RATON Glyfosaat, het onkruidverdelgende bestanddeel in Roundup, veroorzaakt stuiptrekkingen bij dieren. Dat blijkt uit een studie van Florida Atlantic University en Nova Southeastern University. De bevindingen geven aanleiding tot bezorgdheid over de invloed van het gebruik van herbiciden op onder meer bodemorganismen.

Glyfosaat is ’s werelds meest gebruikte herbicide. Glyfosaat-resistente gewassen zijn volgens de onderzoekers van Florida Atlantic University en Nova Southeastern University goed voor bijna 80 procent van de landbouwgrond. In tien jaar tijd werd zes miljard kilo glyfosaat over de hele wereld gespoten. Een belangrijke vraag is dan ook de mogelijke impact van glyfosaat op het zenuwstelsel. ‘Het is zorgwekkend hoe weinig we de impact van glyfosaat op het zenuwstelsel begrijpen’, zegt projectleider Akshay S. Naraine. ‘Er komt steeds meer bewijs voor hoe wijdverbreid blootstelling aan glyfosaat is. De resultaten van het onderzoek tonen aan dat glyfosaat en Roundup het epileptische gedrag van in de bodem levende wormen verhoogt. Maar wat dit onderzoek echt onderscheidt, is dat het op aanzienlijk lagere niveaus is gedaan dan in eerdere onderzoeken. Een belangrijke bevinding uit onze studie onthult dat slechts 0,002 procent glyfosaat, een verschil van ongeveer 300 keer minder herbicide dan de laagste aanbevolen concentratie voor consumentengebruik, al zorgwekkende effecten had op het zenuwstelsel.’

In urine
Uit een recent rapport van United States Centers for Disease Control and Prevention bleek ook al dat meer dan 80 procent van de urinemonsters van kinderen en volwassenen in de VS het herbicide glyfosaat bevatte.

Lees ook

Reageer op dit bericht

Please enter your comment!
Please enter your name here