‘Gezond’ fruitsap zorgt voor meer levervetting

En vaker suikerziekte

0
153
Mensen die dagelijks één glaasje sinaasappelsap drinken, hebben 4% meer levervet in vergelijking met mensen die sporadisch fruitsap drinken. Zo’n verband werd niet gevonden voor vruchtensuiker uit fruit. (Foto Erik van Huizen)
Mensen die dagelijks één glaasje sinaasappelsap drinken, hebben 4% meer levervet in vergelijking met mensen die sporadisch fruitsap drinken. Zo’n verband werd niet gevonden voor vruchtensuiker uit fruit. (Foto Erik van Huizen)

MAASTRICHT Vruchtensuiker uit fruitsappen kunnen net als frisdranken zorgen voor vervetting van de lever. Dit blijkt uit onderzoek van het Maastricht UMC+. Vetstapeling in de lever is een opkomend probleem in de Westerse samenleving.

De schatting is dat 25 tot 30% van de mensen leververvetting heeft. Het is een risicofactor voor leverfalen, leverkanker, suikerziekte en hart- en vaatziekten. Onderzoekers aan het Maastricht UMC+ hebben het verband tussen vruchtensuiker (fructose) uit verschillende voedingsmiddelen en leververvetting bestudeerd. Zo’n 4.000 deelnemers aan het onderzoek ondergingen daarvoor een MRI-scan van de lever om de hoeveelheid vet te meten.

Meer levervet
De Maastrichtse onderzoekers vonden dat mensen die vruchtensuiker afkomstig uit frisdranken nuttigen meer vetstapeling in de lever hebben dan mensen die geen frisdranken drinken. Vergelijkbare resultaten werden gevonden voor vruchtensuiker afkomstig uit fruitsappen. Mensen die dagelijks vijf gram vruchtensuiker uit fruitsap nuttigen, overeenkomstig met één glaasje sinaasappelsap per dag, hebben 4% meer levervet in vergelijking met mensen die sporadisch fruitsap drinken. Zo’n verband werd niet gevonden voor vruchtensuiker uit fruit.

Suikertaks
Volgens hoofdonderzoeker professor Martijn Brouwers weten de meeste mensen inmiddels wel dat suikerhoudende frisdranken ongezond zijn. ‘Maar veel mensen denken daarentegen dat een dagelijks glaasje fruitsap gezond is. Eerder onderzoek heeft al een verband tussen het drinken van fruitsap en het ontstaan van suikerziekte aangetoond. Ons onderzoek laat nu ook een verband met leververvetting zien. Hoewel 4% verschil in levervet niet heel veel is, is het achterwege laten van een glaasje fruitsap, precies zoals geadviseerd in de eetwissel-reclame van het Voedingscentrum, een kleine moeite.’

De onderzoekers vinden gezien de resultaten van het onderzoek dat fruitsappen wellicht evenveel met suikertaks moeten worden belast als frisdranken.

Reageer op dit bericht

Please enter your comment!
Please enter your name here