Energie besparen met de ouderwetse hooikist

Garen zonder gas of stroom

1
1677
Wij maakten zelf een ‘hooikist’ van een oud gordijn en een oud dekbed. (Foto Erik van Huizen)
Wij maakten zelf een ‘hooikist’ van een oud gordijn en een oud dekbed. (Foto Erik van Huizen)

De prijzen voor energie rijzen de pan uit. Tijd dus om te bezuinigen op het verbruik. Hoewel de meeste energie op gaat aan het verwarmen van het huis in de winter, kan je ook in de keuken nog wel iets besparen. Met een nieuwerwetse hooikist bijvoorbeeld.

Een hooikist werd in vroegere tijden gebruikt om voedsel gaar te laten worden zonder dat er energie voor nodig is. In de kist met hooi werd de pan met daarin het kokende gerecht geplaatst. De pan werd afgedekt met hooi. Zo gaarde het gerecht nog naar. Dat kon een half uurtje zijn, maar ook vele uren. Stoofpotjes hoefde je zo niet lang op het fornuis te laten staan. Makkelijk en goedkoop.

Terug van weggeweest
En de hooikist lijkt terug te zijn. Wel in een hippe vorm. Voor zo’n 100 euro koop je bijvoorbeeld de EcoStoof. De fabrikant belooft dat je hem in één jaar terug hebt verdiend. De Hooimadam is met ongeveer 50 euro een stuk goedkoper.

Wij maakten zelf een moderne hooikist. In een grote email schaal hebben we een soort van kussen gemaakt van een oud gordijn en een oud dekbed. Daar komt de pan in te staan. Met dezelfde spullen maakten we een omhulsel die we over de pan kunnen trekken. Zo blijft de pan met inhoud lekker warm. Ik heb het al diverse malen geprobeerd en het werkt echt. Rijst gaart bijvoorbeeld prima in onze ‘hooikist’. Je moet er wel even mee om leren gaan. Weten hoe lang de rijst bijvoorbeeld in de hooikist moe staan voor deze gaar is.

Stoofpotjes voor in de hooikist

1 REACTIE

  1. Rijst kook ik al mijn levenlang op de volgende manier.maak water aan de kook. Voeg de rijst toe. Zorg voor een goede verhouding water/rijst. Breng het opnieuw aan de kook, roer even door.2 baddoeken erom. En in bed onder de dekens en kussen erop. Na 15 min eten klaar

Reageer op dit bericht

Please enter your comment!
Please enter your name here