Einde aan jacht op haas en konijn

‘Dit is geweldig nieuws’

0
121
Einde aan jacht op haas en konijn
Afgelopen jaar kwamen de haas en het konijn op de lijst van bedreigde diersoorten, de zogenaamde Rode Lijst. (Foto Robert C via Pixabay)

DEN HAAG De haas en het konijn worden van de lijst van vrij bejaagbare soorten gehaald. Dit betekent dat ze in het jachtseizoen niet meer voor het plezier mogen worden beschoten. Dat besloot de Tweede Kamer met het aannemen van een motie van de Partij voor de Dieren (PvdD) en de SP.

Afgelopen jaar kwamen de haas en het konijn op de lijst van bedreigde diersoorten, de zogenaamde Rode Lijst. Dit omdat het niet goed gaat met deze dieren. Sinds 1950 zijn de aantallen haas en konijn met 60 tot 70 procent afgenomen. Desondanks konden jagers het afgelopen jaar gewoon doorgaan met het bejagen van hazen en konijnen voor het plezier.

‘Slechte zaak’
Dat jagers toch door konden gaan met het jagen op haas en konijn vond Tweede Kamerlid Frank Wassenberg een slechte zaak voor het voortbestaan van deze soorten. ‘Gelukkig is dat, dankzij het aannemen van deze motie, nu niet meer mogelijk. En dit is geweldig nieuws. Natuurlijk kan het niet zo zijn dat deze ooit zo algemene soorten uit Nederland verdwijnen. Omdat één van de grootste oorzaken van de achteruitgang van de haas de intensieve landbouw is, is er meer nodig om de dieren te beschermen. Maar de eerste stap is dankzij dit jachtverbod wel gezet.’

Reageer op dit bericht

Please enter your comment!
Please enter your name here