Een week zonder toegevoegde suikers

Voorkom overgewicht en diabetes

0
59
Een week zonder toegevoegde suikers kan maar zo 99 suikerklontjes schelen. (Illustratie Diabetes Fonds)
Een week zonder toegevoegde suikers kan maar zo 99 suikerklontjes schelen. (Illustratie Diabetes Fonds)

AMERSFOORT Zeven dagen gezond eten en drinken zonder toegevoegde suikers. Het is deze week weer tijd voor de Nationale Suiker Challenge van het Diabetes Fonds. Hoewel dit de vijfde editie is, vindt het Diabets Fonds het geen reden tot een feest. ‘De gezonde keuze is namelijk nog steeds niet makkelijk in ons land.’

Het Diabetes Fonds wil met het Suiker Challenge magazine zoveel mogelijk Nederlanders bewust maken en helpen om hun suikerinname te beperken. In het magazine staan gezonde recepten, praktische tips en inspiratie. ‘En dat is niet voor niets. Door sterk bewerk­ te producten als frisdrank, koek en snoep te laten staan, kun je in slechts een week tijd al 99 suikerklontjes aan toegevoegde suikers besparen.

Suikers en calorieën
Doordat de gezonde keuze nog steeds geen vanzelfsprekende keuze is in Nederland, kiezen we nog te vaak voor sterk bewerkte producten. Vaak bevatten deze producten veel toegevoegde suikers, zout en verzadigd vet. En te weinig gezonde voedingsstoffen. Hierdoor krijgen we te veel suikers en calorieën binnen. Dat klinkt misschien onschuldig, maar dat is het niet. Een hoge calorie-inname kan namelijk leiden tot gewichtstoename, overgewicht en diabetes type 2. Inmiddels heeft 50% van de volwassenen in Nederland overgewicht. Ruim één miljoen mensen in ons land heeft diabetes type 2. Van de huidige volwassenen van 45 jaar en ouder krijgt naar verwachting 1 op de 3 in de toekomst diabetes type 2.

Vers
Om zoveel mogelijk toegevoegde suikers te verminderen adviseert het Diabetes Fonds zoveel mogelijk vers en onbewerkt te eten. En te zorgen voor een gezond en gevarieerd voedingspatroon. Door sterk bewerkte producten te vermijden, ga je al een stuk gezonder eten. Geen suikerrijke producten of pakjes en zakjes meer dus. Maar lekker vers, onbewerkt en boordevol gezonde voedingsstoffen. Die hebben we nodig om gezond te blijven.

10 miljoen
De vraag is of zo’n week zonder toegevoegde suikers eigenlijk wel zoden aan de dijk zet. Daar is het Diabetes Fonds duidelijk over. ‘Door een week lang geen toegevoegde suikers te consumeren, schrap je dus maar liefst 99 suikerklontjes. Net als in 2020 gingen vorig jaar ruim 50.000 mensen de uitdaging aan. Dat betekent dat we in twee jaar tijd zo’n 10 miljoen suikerklontjes hebben bespaard.

Reageer op dit bericht

Please enter your comment!
Please enter your name here