Ecoprinten bij de Hubertinahof

‘Verrassend en prachtig resultaat’

0
907
Het tafelkleed met veel verschillende blaadjes en uienpoeder. (Foto Carolien Hendrix)
Het tafelkleed met veel verschillende blaadjes en uienpoeder. (Foto Carolien Hendrix)

Grote verwondering, zo ik kan mijn reactie het beste omschrijven op het moment dat ik mijn opgerolde tafelkleed uit de dampende pan met water haal en ontvouw. Wat tevoorschijn komt zijn de kleurrijk geprinte blaadjes die we eerder op de dag van bomen en struiken hebben geplukt.

Met een aantal mensen volgde ik de cursus ecoprinten van Carolien Hendrix. Allereerst was het een kwestie van het uitzoeken van de stof waarop je wilde gaan printen. Allemaal gingen we printen op katoen, dat werd een tafelkleed, de tweede stof mochten we zelf kiezen. Ik koos voor wol. De stof had de vorm van een loper. Voor over een tafel of kast.

De wollen loper gaf weer een heel ander effect dan het tafelkleed. (Foto Carolien Hendrix)
De wollen loper gaf weer een heel ander effect dan het tafelkleed. (Foto Carolien Hendrix)

Bonte mengeling
Om te kunnen ecoprinten moesten we wel eerst bladeren gaan zoeken. Dat deden we in de buurt. In de bosrijke omgeving en de Hubertinahof, de moestuin. Carolien gaf intussen uitvoerig uitleg over de verschillende soorten bomen. Want ze printen niet allemaal even goed. Het werd een bonte mengeling van allerlei grote en kleine blaadjes. De tassen zaten flink vol. Na het op een milieuvriendelijke manier behandelen van de blaadjes , legde ik ze op de stof. Daarna strak oprollen op een stok en ze konden in de pan met kokend water. Dat duurde zo’n twee uur. Ondertussen kregen we van Carolien alle ins en outs van het ecoprinten te horen.

Magisch moment
Na twee uur kwam het moment van de waarheid. De stof van de stokken halen en kijken hoe de blaadjes op de stof hadden ‘gepakt’. Een magisch moment. Iedereen was onder de indruk. Ook ik. Dat dit kan! Het grote tafelkleed was mooi geworden. De blaadjes waren duidelijk te zien. Voor de wollen loper had ik als basis een groot blad gebruikt. De wol gaf weer een heel andere afdruk. De steeltjes van de blaadjes zaten bijvoorbeeld diep in de wol gedrukt. Mooi om het verschil te zien.

Zooooo leuk!
Ook van de andere deelnemers waren de resultaten indrukwekkend. Ieder doek was verschillend, maar mooi. ‘Echt een super leuke en leerzame dag’, reageert een van de deelnemers. ‘Zo leuk om de stoffen aan het einde van de dag ‘uit te pakken’ en dan de verrassing van het resultaat te mogen zien. Zeer zeker een aanrader. Ik geniet nog na.’ Een andere deelnemer: ‘Was een super dag met een verrassend en prachtig resultaat. Een aanrader! Zooooo leuk!’

Interesse
Heb je interesse in een workshop ‘Bomen herkennen en Ecoprinten’? Bij voldoende belangstelling overweegt Carolien een driedaagse cursus (lang weekend) te geven, waarbij je ook de voorbereiding van de doeken bij het ecoprinten gaat leren. ‘Stuur me een mail als je interesse hebt, dan hou ik je op de hoogte als er voldoende animo is.’

Reageer op dit bericht

Please enter your comment!
Please enter your name here