Dit jaar al vier miljoen varkens op transport naar buitenland

Alleen om goedkoper geslacht te worden

0
189
De overheid wil juist een einde aan lange transporten met levende dieren, maar daar heeft de vee-industrie geen boodschap aan. (Foto Erik van Huizen)
De overheid wil juist een einde aan lange transporten met levende dieren, maar daar heeft de vee-industrie geen boodschap aan. (Foto Erik van Huizen)

AMSTERDAM Dit jaar zijn vanuit Nederland opnieuw meer varkens vervoerd naar verre bestemmingen in het buitenland. Dat blijkt uit cijfers van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Dit jaar gingen al bijna vier miljoen levende varkens op transport om in het buitenland geslacht te worden. Dat zijn er bijna 75.000 meer dan in dezelfde periode vorig jaar.

Een deel van de varkens wordt direct naar een slachthuis vervoerd, maar het grootste deel bestaat uit jonge biggen die nog niet groot genoeg zijn voor de slacht. Zij worden na aankomst eerst nog vetgemest en daarna gedood.

Varkens in Nood spreekt van dieptrieste cijfers. Zo gingen er dit jaar al 1,2 miljoen biggen op transport naar Spanje, ruim 150.000 biggen meer dan vorig jaar. Ook transporteerde Nederland veel meer biggen naar Roemenië: dit jaar al bijna 100.000, tegen ruim 70.000 vorig jaar. De kortere transporten van biggen naar bestemmingen dichter bij huis, zoals België en Duitsland, namen juist af.

Angst en stress
De langdurige transporten zijn een enorme lijdensweg voor de varkens. De dieren zijn zo’n 24 uur onderweg om Spanje of Roemenië te bereiken. Ze worden vervoerd in volle vrachtwagens, waar ze constant worden blootgesteld aan onbekende geluiden en geuren. ‘Voor varkens die hun hele leven hebben doorgebracht in de eentonige kale stallen van de vee-industrie zijn al die nieuwe prikkels een angstaanjagende ervaring.’ Varkens op transport horen elke 14 uur een rustpauze van een uur te krijgen, maar het uit- en indrijven is niet bepaald rustgevend voor de dieren.

Het meest akelige is nog wel dat varkens deze stressvolle transporten volgens Varkens in Nood alleen maar moeten ondergaan omdat ze in het buitenland goedkoper geslacht kunnen worden. ‘Een volstrekt onnodige praktijk.’

‘Ronduit walgelijk’
Dit jaar worden de Europese regels voor het transport van levende dieren aangepast. In reactie op een brandbrief van Varkens in Nood beloofde de Nederlandse landbouwminister zich in te zetten voor een maximale reistijd van acht uur voor het vervoeren van dieren naar het slachthuis. ‘Het is mooi dat de minister zich eindelijk uitspreekt tegen de langdurige veetransporten naar buitenlandse slachthuizen’, vindt Varkens in Nood. ‘Maar dat geldt helaas niet voor de vele biggen die na hun lange transport eerst worden vetgemest voor de slacht. Het is ronduit walgelijk dat de vee-industrie dieren zoveel angst en stress bezorgd, alleen maar om ze goedkoper te laten slachten in het buitenland. Varkens in Nood blijft strijden tegen álle verre veetransporten.’

Reageer op dit bericht

Please enter your comment!
Please enter your name here