Dirk wil minder btw op groente en fruit

0
191
Dirk wil minder btw op groente en fruit
De oproep van Dirk voor een btw-verlaging op groente op fruit is de zoveelste in korte tijd. De vraag is nu of de politiek wel luistert naar Dirk.

AMSTERDAM Supermarktketen Dirk is onder de noemer ‘De tijd is rijp’ een petitie begonnen voor een btw-verlaging op groente en fruit van 9% naar 6%. Volgens Dirk is de afgelopen jaren de prijs van gezond eten veel harder gestegen dan de prijs van ongezond eten. Het is zoveelste oproep om gezond voedsel goedkoper te maken.

‘We hopen dat 40.000 mensen de petitie “De tijd is rijp” ondertekenen zodat het als officieel burgerinitiatief kan worden aangeboden aan de Tweede Kamer en op de politieke agenda komt’, schrijft Dirk. ‘Uiteindelijk willen we dat de btw op groente en fruit verlaagd wordt van 9% naar 6% zodat we mensen in staat stellen om te kiezen voor gezonde, verse producten en we de Nederlandse bevolking gezonder maken.’

Overheid te laks
Uit meerdere onderzoeken bleek eerder al dat gezond eten in Nederland de afgelopen jaren flink duurder is geworden. Onderzoek van het CBS en Voedingscentrum laat bijvoorbeeld zien dat gezondere voedingsmiddelen in tien jaar tijd gemiddeld 22 procent duurder zijn geworden. Ongezonde producten stegen gemiddeld 13 procent in prijs. Suiker, snoep en ijs waren in 2017 zelfs goedkoper dan tien jaar eerder.

Onlangs constateerden onderzoekers van de Universiteiten van Wageningen en Utrecht al dat de Nederlandse overheid te laks is in strijd tegen ongezonde voedselkeuzes. Ook zij pleitten voor een lage of zelfs geen btw op groente en fruit. Het zou een van de maatregelen zijn waarmee de overheid het voor haar burgers makkelijker zou kunnen maken om voor gezonde voedsel te kiezen. Maar de Nederlandse overheid wil dit niet en laat dit liever over aan de voedingsmiddelenindustrie.

Naar 0%
De roep om lagere btw op groente en fruit wordt met de oproep van Dirk steeds luider. Twee jaar geleden pleitte voedselwaakhond Foodwatch al voor een verlaging naar 0%. Volgens voedselwaakhond Foodwatch klagen opeenvolgende kabinetten steen en been over oplopende zorgkosten, maar wordt gezond voedsel alleen maar duurder.
Volgens Foodwatch is suiker sinds de eeuwwisseling 18% goedkoper geworden, maar groenten (+50%) en fruit (+41%) werden juist flink duurder. ‘Een donut kost 55 cent, een Mars pakweg 36 cent, een roze koek 16 cent en een appelkoek 11 cent. Een appel daarentegen kost 59 cent en een paprika 99 cent.’
De petitie van Foodwatch voor btw-vrije groente en fruit werd door bijna 120.000 mensen getekend.

Gezonde toekomst
GroentenFruit Huis, het Nationaal Actieplan Groenten en Fruit en de coalitie Gezonde Boodschappen pleitten vorig jaar ook al voor een btw-verlaging. In het manifest ‘Investeren in een gezonde toekomst’, riepen ze de politiek op voor een lager btw-tarief op groenten en fruit. Ze deden dit mede vanwege de constatering dat sinds de btw-verhoging van 6 naar 9 procent 18% van de consumenten minder fruit koopt en 14% minder groenten.

Onderteken de petitie van Dirk

Reageer op dit bericht

Please enter your comment!
Please enter your name here