De nadelen van het onbekende separatorvlees

Varkensvlees in kipnuggets

0
439
Separatorvlees is onder meer te vinden in frikandellen en kipnuggets. (Foto via Pixabay)
Separatorvlees is onder meer te vinden in frikandellen en kipnuggets. (Foto via Pixabay)

AMSTERDAM Bijna driekwart van de consumenten weet niet wat separatorvlees is en in welke producten dit vlees zit verwerkt. Toch brengt separatorvlees de nodige risico’s met zich mee. Zo is het zeer gevoelig voor bacteriën.

Separatorvlees, ook wel gekend als ‘spuitvlees’, ‘schraapvlees’ of ‘pink slime’, verkregen uit de karkassen van geslachte dieren. Vooral bij pluimvee, soms varkens. Separatorvlees wordt mechanisch met een lage- of hogedrukmachine van de resten van de botten gesepareerd. Dit hogedruk separatorvlees is zo fijn van structuur dat het een soort vleespasta wordt. Uiteindelijk komt het terecht in producten als frikandellen en kipnuggets. Een ander deel wordt verwerkt in diervoeding.

Problematisch
Het gebrek aan inzicht over separatorvlees ligt volgens voedselwaakhond Foodwatch niet aan de consument. Ook Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en het ministerie van Volksgezondheid kunnen foodwatch niet precies vertellen hoe het zit. De Staat heeft simpelweg geen idee wie, waar, hoeveel separatorvlees produceert, verwerkt en distribueert en hoeveel separatorvlees in Nederland aanwezig is en wordt geconsumeerd. Dit is volgens de voedselwaakhond problematisch.

‘Separatorvlees brengt de nodige risico’s met zich mee. Ten eerste een gezondheidsrisico. Bacteriën voelen zich heerlijk in het roze goedje, wat al snel kan uitgroeien tot gevaarlijke aantallen. Ten tweede een frauderisico. Separatorvlees kan als vers of kwaliteitsvlees verkocht worden, zonder vermelding op het etiket.’ Verder weet je soms ook niet wat je eet. Een portie kipnuggets kan naast kip ook varken bevatten.

Transparante voedselketen
De productieketen van separatorvlees kenmerkt zich door een gebrek aan traceerbaarheid, capaciteit en handhaving. Daarmee breekt de Nederlandse staat de Europese wet. Als de productie van ‘pink slime’ niet aan strenge eisen voldoet brengt dat risico’s met zich mee.

Directeur van Foodwatch Nicole van Gemert heeft volgens eigen zeggen al vaak gezien dat consumenten nietsvermoedend voedsel eten waar iets mis mee is. ‘Of veel te veel geld uitgeven terwijl dat niet terecht is. Het is dan ook van groot belang transparante voedselketens te hebben. Maar voor separatorvlees kunnen we eenvoudigweg geen beeld krijgen van de keten. Nu blijkt dat de Nederlandse bevolking ook weinig tot niets weet over separatorvlees, is het tijd voor actie.’

Opheldering gevraagd
Naar aanleiding van de opiniepeiling van foodwatch geeft 94% van de consumenten aan dat ze het belangrijk vinden dat hier verandering in komt. ‘De overheid en NVWA moeten inzicht verkrijgen in de traceerbaarheid van separatorvlees en de Nederlandse consument beschermen tegen de bijhorende risico’s. Foodwatch heeft de Nederlandse overheid via een brief om opheldering gevraagd en eist volledige transparantie en bewijs dat Nederland voldoet aan de wet op voedselveiligheid.’

Reageer op dit bericht

Please enter your comment!
Please enter your name here