De gezonde brandnetel is ook nog eens goed voor insecten

0
1265

ARCEN De brandnetel zie je in het voorjaar weer overal verschijnen. Insecten zijn dol op de plant, maar mensen vinden het vaak maar ‘prikkend onkruid’. De brandnetel is echter ook gezond, je kan er thee van trekken of soep van maken. Gebruik dan wel de jonge toppen van de plant. In Nederland komen zowel de grote als de kleine brandnetel voor.

Brandnetel is onder meer zo gezond omdat het veel mineralen bevat zoals ijzer, magnesium, calcium, silicium, kalium, natrium, koper, zink, mangaan en chroom. De brandnetel is daarmee goed bij vermoeidheid of een andere zwakte die je ervaart, bijvoorbeeld na een ziekte.
De brandnetel is bloedzuiverend, en daarmee ook goed voor je huid, en zorgt ervoor dat urinezuur wordt afgevoerd en rode bloedlichaampjes worden aangemaakt. Een soort voorjaarsschoonmaak voor je lichaam dus.
In brandnetel zitten onder meer de vitaminen A, C, E en K en de B-vitaminen 1, 2, 5 en 11.

Bewoners
Maar de brandnetel is niet alleen gezond. Volgens het natuurprogramma Vroege Vogels dient de brandnetel onder de inheemse planten als voedsel voor 50 soorten vlinders. De dagpauwoog en atalanta zijn zelfs bijna helemaal afhankelijk van de Brandnetel. Zij leggen op de plant hun eitjes, verpoppen ze en eten als rups de bladeren. En de brandnetel is niet alleen belangrijk voor de vlinders, ook voor wantsen, slakken, cicaden, snuitkevers, glanskevers en bladluizen is de plant belangrijk.

Recept voor brandnetelsoep

Reageer op dit bericht

Please enter your comment!
Please enter your name here