De gezonde avocado is een rijzende ster, maar pas op

Neem wat vaker kool

0
79
De meeste avocado’s worden in gevlogen vanuit Peru. Niet echt milieuvriendelijk dus. (Foto via Pixabay)
De meeste avocado’s worden in gevlogen vanuit Peru. Niet echt milieuvriendelijk dus. (Foto via Pixabay)

AMSTERDAM De populariteit van avocado’s stijgt nog steeds. Volgens de Rabobank is de Europese markt voor avocado’s de laatste jaren enorm gegroeid. Maar de avocado is ook een van de meest milieuvervuilende ‘producten’ ter wereld.

De VS is volgens de Rabobank goed voor bijna 40 procent van de avocado-invoer wereldwijd. In de VS worden gemiddeld bijna drie keer zoveel avocado’s gegeten als in Europa. Maar ook de Europese avocadomarkt groeide de afgelopen tien jaar enorm. In de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk groeide de markt met gemiddeld meer dan 12 procent per jaar.
Peru is verreweg de grootste leverancier van avocado’s, maar kleinere leveranciers als Colombia en Mexico zijn aan een opmars bezig in Europa.

1,5 kilo per persoon
De totale avocadomarkt van de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk is naar schatting 861.000 ton. Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk zijn daarbinnen de belangrijkste markten. In de Europese Unie wordt gemiddeld 1,5 kilo avocado per persoon per jaar gegeten. De meeste avocado’s worden gegeten in de Scandinavische landen, maar ook consumenten in Portugal, Spanje en Frankrijk houden van de vrucht. Oost-Europese landen maken een inhaalslag.

Water en CO2
De ongekende populariteit van avocado’s zorgt ook voor veel problemen. Voor de teelt worden vaak grote nieuwe plantages aangelegd, waarvoor veel bossen worden gekapt. Ook worden de rijpe avocado’s met duizenden tegelijk ingevlogen, wat voor behoorlijk wat CO2-uitstoot zorgt. Ook is er voor de teelt van twee avocado’s meer dan 250 liter water nodig.

Overigens is het goed mogelijk om de avocado te vervangen. Maak maar eens een dip op basis van doperwten, kikkererwten of pompoen. En eet je avocado’s voor de vitamine K, dan kun je dit eenvoudig opvangen door wat vaker kool, broccoli of bloemkool te eten.

Reageer op dit bericht

Please enter your comment!
Please enter your name here