Crowdfunding voor verlengen Stoppen met Zuivel-campagne

0
415
Omdat de campagne van Dier&Recht volgens directeur Frederieke Schouten veel los heeft gemaakt bij het publiek, wil ze de campagne verlengen. (Foto Dier&Recht)
Omdat de campagne van Dier&Recht volgens directeur Frederieke Schouten veel los heeft gemaakt bij het publiek, wil ze de campagne verlengen. (Foto Dier&Recht)

AMSTERDAM Dier&Recht begint een crowdfunding om de Stoppen met Zuivel-campagne te verlengen. Eerder deze week oordeelde de rechter dat Dier&Recht één specifieke poster uit de voorlichtingscampagne moest verwijderen. Met het geld van de crowdfunding wil Dier&Recht de campagne met de twee overgebleven posters verlengen.

Boerenorganisatie Agractie was niet blij met de campagne van Dier&Recht en begon een kort geding voor de rechtbank van Amsterdam. Eén van de drie posters toont een afbeelding van een kalfje in een kruiwagen met de tekst: ‘Zuivel veroorzaakt ernstig dierenleed. Kalfjes worden direct na de geboorte weggehaald bij hun moeder.’ Agractie betwistte niet dat kalfjes direct na de geboorte worden verwijderd van hun moeder, maar bestempelde deze specifieke uitlating als onrechtmatig omdat daarin gesproken wordt van ‘ernstig’ dierenleed. Dier&Recht beriep zich tijdens de zaak op diverse wetenschappelijke onderzoeken die aantonen dat het scheiden van koeien en kalfjes wel degelijk leed veroorzaakt. Zo krijgt het scheiden van kalf en koe in een recent onderzoek van Wageningen University & Research nog de ernstigste ongerief-score.
De rechter oordeelde dat ‘aantasting van dierenwelzijn, ongerief en zelfs leed kan mogelijk voorkomen worden door koe en kalf later te scheiden’. De rechtbank vond het echter niet aannemelijk dat sprake is van ERNSTIG leed.

‘Teleurstellend’
Dier&Recht geeft gehoor aan het vonnis, de door Agractie betwiste uiting op de poster wordt verwijderd, maar gaat wel in hoger beroep. ‘Het is ronduit teleurstellend dat de rechter alleen wilde kijken naar het moment dat het kalf bij de moeder wordt weggehaald en de vraag of dit ‘ernstig’ genoemd kan worden’, vertelt directeur Frederieke Schouten van Dier&Recht. ‘De rechtbank gaat hiermee voorbij aan het leed dat onlosmakelijk verbonden is met het opgroeien zonder moeder. Dat veroorzaakt, samen met de sociale isolatie, aantoonbaar gedragsproblemen bij kalfjes. De jonge dieren kunnen slechter omgaan met stress en krijgen sneller last van gezondheidsproblemen zoals diarree. Bovendien is het sterftecijfer onder deze dieren hoger.’

Geschrokken
Omdat de campagne van Dier&Recht volgens Schouten veel los heeft gemaakt bij het publiek, wil de directeur de campagne verlengen. ‘Veel mensen schrokken ervan dat vrijwel alle kalfjes direct na hun geboorte worden weggehaald bij hun moeder. We bereiken veel mensen met onze posters en de informatie is nu nog verder verspreid door alle media-aandacht voor de rechtszaak. We willen de campagne verlengen en het momentum gebruiken om meer mensen te informeren over het treurige lot van de kalfjes.’

Help de Stoppen met Zuivel campagne en steun de crowdfunding.

 

Reageer op dit bericht

Please enter your comment!
Please enter your name here