Conclusies onderzoek biologisch eten afgezwakt

0
632

HILVERSUM Onderzoeksinstituut TNO heeft de conclusies van een belangrijk onderzoek naar de vraag of biologisch voedsel gezonder is dan gangbare voeding afgezwakt. TNO geeft toe het niet eens te zijn geweest met de conclusies, voormalig minister van Landbouw Cees Veerman, die destijds het besluit nam om het onderzoek te financieren vindt het verkeerd. ‘Je moet nooit druk uitoefenen op een onderzoeker.’

‘Ik moest zeggen: wij kunnen geen conclusies trekken’, zegt arts-onderzoeker en onderzoeksleider Machteld Huber in de Zembla-uitzending ‘Het kippenexperiment’. Maar bepaalde uitkomsten van het unieke onderzoek gaven wel degelijk aanwijzingen dat biologische voeding gezonder zou kunnen zijn. Huber was destijds verbonden aan het Louis Bolk Instituut.

Alerter immuunsysteem
In het onderzoek werd gekeken of er verschillen in gezondheid konden worden ontdekt bij twee groepen kippen, waarbij de ene groep biologisch voedsel kreeg en de andere groep gangbaar voedsel. Lange tijd leken beide groepen kippen even gezond te zijn, totdat besloten werd hen ziek te maken. Toen bleek dat de kippen die biologisch voedsel hadden gegeten een krachtiger immuunreactie vertoonden en sneller hun groei weer oppakten dan de andere groep kippen. Er waren kortom aanwijzingen dat de biologische gevoerde kippen een alerter immuunsysteem hebben ontwikkeld en sneller herstellen en dus mogelijk gezonder zijn.

Met die conclusie was TNO het niet eens, vertelt Huber in Zembla. Zij moest bij de overhandiging van het rapport aan minister van landbouw Gerda Verburg, in december 2007, in haar toespraak zeggen dat geen conclusies konden worden getrokken. Deed zij dit niet, dan zou TNO zich uit het onderzoek terugtrekken en publiekelijk verklaren dat het een waardeloos onderzoek was. ‘Dat is chantage en dan ben je machteloos’, zegt Huber.

Het kippenexperiment
Donderdag 22 oktober bij BNNVARA om 20.25 uur op NPO 2.
Herhaling do 29 oktober om 09.30 uur op NPO2.

Volg mij op Facebook

Reageer op dit bericht

Please enter your comment!
Please enter your name here