Brood meest verspilde product

‘Veel mensen weten dit nog niet’

0
280
Als heel Nederland een week lang thuis geen voedsel verspilt, zoals brood, levert dat een besparing op van 11,5 miljoen kilo goed voedsel. (Foto Couleur via Pixabay)
Als heel Nederland een week lang thuis geen voedsel verspilt, zoals brood, levert dat een besparing op van 11,5 miljoen kilo goed voedsel. (Foto Couleur via Pixabay)

DEN HAAG Door brood in te vriezen en van het oude brood wat lekkers te maken, kunnen we allemaal verspilling voorkomen. In één week tijd wil de stichting Samen Tegen Voedselverspilling ruim 60 miljoen boterhammen besparen. Brood is namelijk het meest verspilde product in Nederlandse gezinnen.

‘Het verminderen van voedselverspilling is wereldwijd een van de belangrijkste maatregelen tegen klimaatverandering’, vertelt Toine Timmermans als directeur van Samen Tegen Voedselverspilling. ‘Veel mensen weten dit nog niet en dat maakt onze campagne zo relevant. Iedereen kan eraan meedoen en iets positiefs bijdragen. Elk kapje brood of uitgeknepen zuivelpak telt.’

Klimaatlast
Voedselverspilling heeft een groot effect op het klimaat doordat de productie van voedsel heel intensief is. Er gaat veel energie op aan de teelt, de verpakking, het transport, de koeling en de bereiding. Ook is er veel water nodig en is de CO2-uitstoot groot. Zonder verspilling zouden we voedsel voor onze consumptie produceren met een 9% kleinere klimaatlast. En als heel Nederland een week lang thuis geen voedsel verspilt, levert dat een besparing op van 11,5 miljoen kilo goed voedsel. Dat is circa 40 miljoen kilo CO2-uitstoot.’

Verspillingsvrije Week
Samen met ruim 100 partners geeft de stichting Samen Tegen Voedselverspilling op 7 september het startschot voor de derde Verspillingsvrije Week, die het Voedingscentrum in haar naam organiseert. De partners van de stichting zijn bedrijven, maatschappelijke organisaties, overheden en scholen.

In het hele land zijn er activiteiten. Iedereen kan dan geïnspireerd raken om zonder verspilling te kopen, te koken en te bewaren. Brood, zuivel, groente, fruit, aardappelen en vlees komen allemaal aan bod, want daarbij is de meeste winst te behalen. Consumenten kunnen prijzen winnen en alle organisaties kunnen een bijdrage leveren. Meld je nu aan.

 

Reageer op dit bericht

Please enter your comment!
Please enter your name here