Beandeal voor meer peulvruchten van Nederlandse bodem

Beter voor natuur en bodem

0
371
De Green Deal Eiwitrijke Gewassen is getekend door de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, de minister van Economische Zaken en Klimaat, de staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat, negen provincies en 43 ketenpartijen. (Foto Erik van Huizen)
De Green Deal Eiwitrijke Gewassen is getekend door de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, de minister van Economische Zaken en Klimaat, de staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat, negen provincies en 43 ketenpartijen. (Foto Erik van Huizen)

DEN HAAG Overheid, telers, verwerkers en cateraars hebben onlangs de nationale Green Deal Eiwitrijke Gewassen ondertekend. Doel van deze zogenoemde ‘Beandeal’ is om in de nabije toekomst meer peulvruchten van Nederlandse bodem te halen.

Met de deal willen de ondertekenaars de teelt van peulvruchten in ons land weer economisch aantrekkelijk te maken. ‘Meer peulvruchten van Nederlandse bodem zijn nodig om te kunnen voorzien in de groeiende vraag naar plantaardig voedsel. Ook draagt het bij aan minder stikstof in de lucht en meer natuur.’

Stikstof binders
De Green Deal Eiwitrijke Gewassen focust op meer teelt van vlinderbloemige peulvruchten voor Nederlandse consumptie. Deze peulvruchten staan bekend om de mooie eigenschap dat ze stikstof aan zich kunnen binden en zo bijdragen aan minder stikstof bemesting. Tegelijkertijd verbeteren ze de structuur en vruchtbaarheid van de bodem. Een combinatie van peulvruchten en granen op de akker is extra gunstig voor de bodem en natuur.

‘Goed nieuws’
‘We eten in Nederland weer steeds meer peulvruchten’, constateert Corné van Dooren als adviseur duurzame voedselconsumptie bij het Wereld Natuur Fonds. ‘Naast de traditionele bruine bonen en kapucijners, worden ook limabonen, kikkererwten, kidneybonen en sojabonen populairder. En dat is goed nieuws. Peulvruchten zijn uitstekende vleesvervangers en goed voor de gezondheid en de natuur. Door mee te doen met deze deal dragen we ook bij aan ons hogere doel om met de consumptie van meer duurzaam geproduceerd plantaardig voedsel, biodiversiteitsverlies in Nederland tegen te gaan.’

Reageer op dit bericht

Please enter your comment!
Please enter your name here