Natuurvoedingskeuken
Adukibonen met pompoen
Dit is een echt gerecht uit de natuurvoedingskeuken. Adukibonen zijn goed voor de nieren. Het vormt een goede combinatie met pompoen, dat goed is...
Fruit in de natuurvoedingskeuken
Fruit is gezond, je moet er volgens het Voedingscentrum minstens twee stuks per dag van eten. Maar de vraag is of fruit altijd goed...
Tempeh (tempé)
Tempeh, of tempé, is een gefermenteerd sojaproduct. Tempeh wordt traditioneel in Indonesië gegeten en is een goede vleesvervanger.
Tempeh heeft als groot voordeel dat het...
Het nut van het weken van gedroogde bonen
Het is een goed gebruik in de natuurvoedingskeuken. Gedroogde bonen moet je eerst een nacht weken. Maar in ons hectische bestaan schiet het er...
Kombu
Kombu is een zeewier en valt onder de bruine zeewieren die ook bekend staan als kelp. Zeewier is voor de mens een goede bron...
Kliswortel
Kliswortel is een vrij onbekende wortel van een plant die je toch regelmatig overal ziet staan. Het is namelijk de wortel van de klis...
Tofu
Tofu is een van de meest bekende producten gemaakt van sojabonen. De blokken zijn tegenwoordig in vrijwel alle supermarkten en natuurvoedingswinkels te krijgen. Tofu...
Rijststroop
Rijststroop behoort tot de stropen die worden gemaakt uit granen zoals tarwe, gerst en dus rijst. In de natuurvoedingskeuken worden moutstropen het meeste gebruikt...
Yin en yang
Yin en yang, de meeste mensen hebben er waarschijnlijk wel eens van gehoord. Maar yin en yang spelen ook een grote rol in de...
Arame
Het bruinwier arame wordt ook wel het 'zeewier voor beginners' genoemd. Arame heeft namelijk een licht hartige, zachte smaak. Met arame kun je daardoor...
Nederland vraagt Europa om snelle verbetering dierenwelzijn
BRUSSEL Nederland heeft de Europese Commissie opgeroepen niet langer te wachten met de herziening van de Europese wetgeving op het gebied van dierenwelzijn. Zo...
Minister neemt motie verbieden glyfosaat niet zonder meer over
DEN HAAG Minister Adema van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit neemt de aangenomen motie van de Partij voor Dieren tegen de nieuwe Europese goedkeuring van...
Meerderheid kiezers wil meer plantaardige voeding
DEN HAAG Een meerderheid van de kiezers wil vergaande stappen van hun politieke partijen bij het verkleinen van de veestapel, meer subsidies voor plantaardige...
Appelcrumble met zwarte bessen
We hebben dit jaar in onze moestuin heel erg grote goudreinetten. Omdat we deze zaterdag op de Hubertinahof een groep van enthousiaste belangstellenden op...
Vegan herfstlasagne met pompoen en boerenkool
Het is herfst en de winter nadert. Tijd dus voor pompoen en boerenkool. En laten deze groenten nu allebei in deze vegan lasagne zitten.
Wat...
Bonensoep van drie soorten bonen
In onze moestuin waren de bonen rijp. We hadden dit jaar witte bonen (zogenoemde boerentenen), Groninger pronkbonen en zwarte bonen. Ik heb er een...
De waardevolle klimop (moestuinblog #307)
Soms is het zo makkelijk om iets te doen voor de natuur, voor de insecten welteverstaan. Of eigenlijk; niets te doen. Zoals de vele...
Bonen oogsten (moestuinblog #306)
In onze moestuin zijn de bonen klaar om geoogst te worden. Je kan ze drogen, maar ook vers zijn ze heerlijk. We hebben allemaal...
Druivensap maken met de sappan (moestuinblog #305)
We hadden dit jaar zoveel druiven aan de struiken hangen, dat we er maar sap van hebben gemaakt. Het waren vele kilo’s, uiteindelijk hadden...
Sappan
We merken het zelf in onze moestuin. Soms heb je zoveel fruit of groente dat je niet weet hoe je het op krijgt. Een...
Andijvie
Andijvie is een heel erg lekkere, iets bittere, groente. En andijvie is veelzijdig. Je kan andijvie rauw eten als een salade, maar eveneens koken...
Komkommer
Komkommers, we hebben ze elk jaar in onze moestuin staan. Veel mensen vinden het ‘slechts waterbommetjes', maar ze zijn erg gezond. Net als andere...