Natuurvoedingskeuken
Tempeh (tempé)
Tempeh, of tempé, is een gefermenteerd sojaproduct. Tempeh wordt traditioneel in Indonesië gegeten en is een goede vleesvervanger.
Tempeh heeft als groot voordeel dat het...
Het nut van het weken van gedroogde bonen
Het is een goed gebruik in de natuurvoedingskeuken. Gedroogde bonen moet je eerst een nacht weken. Maar in ons hectische bestaan schiet het er...
Kombu
Kombu is een zeewier en valt onder de bruine zeewieren die ook bekend staan als kelp. Zeewier is voor de mens een goede bron...
Kliswortel
Kliswortel is een vrij onbekende wortel van een plant die je toch regelmatig overal ziet staan. Het is namelijk de wortel van de klis...
Tofu
Tofu is een van de meest bekende producten gemaakt van sojabonen. De blokken zijn tegenwoordig in vrijwel alle supermarkten en natuurvoedingswinkels te krijgen. Tofu...
Rijststroop
Rijststroop behoort tot de stropen die worden gemaakt uit granen zoals tarwe, gerst en dus rijst. In de natuurvoedingskeuken worden moutstropen het meeste gebruikt...
Yin en yang
Yin en yang, de meeste mensen hebben er waarschijnlijk wel eens van gehoord. Maar yin en yang spelen ook een grote rol in de...
Arame
Het bruinwier arame wordt ook wel het 'zeewier voor beginners' genoemd. Arame heeft namelijk een licht hartige, zachte smaak. Met arame kun je daardoor...
Seitan
Seitan is een veganistische vleesvervanger uit tarwegluten. Met bijna 30% aan plantaardig eiwit is seitan een goede vleesvervanger. Seitan heeft een rijke, hartige smaak...
Lotuswortel
De lotuswortel is een eenjarige knolplant die veel in de natuurvoedingskeuken wordt gebruikt. De lotuswortel is familie van de waterlelie en groeit dan ook...
Pasta met kruidige courgettesaus
Deze pasta met een courgettesaus met kruiden is een heerlijke zomerse pastamaaltijd. Met het zoete van de venkel en het iets zurige van de...
Kikkererwten met munt
Dit is een heel erg lekker en eiwitrijk bijgerecht. Om dit lekker gerechtje snel te kunnen maken, heb ik in dit geval kikkererwten uit...
Soep van rode kool met appeltjes
Het was best een warme dag toen ik besloot deze rodekoolsoep te maken. Maar wat wordt gezien als een wintergroente, bleek ook heel erg...
Gebroederlijk op de koeienoog (moestuinblog #223)
In onze moestuin is het de hele week al heel erg druk. Niet met mensen, maar met moestuinbeestjes. En dan lijkt het soms een...
Uit het niets (moestuinblog #222)
Ineens stonden ze er. Ik was er een dag van tevoren nog aan het werk geweest en toen was er nog niets. Nu stond...
Bessenweelde (moestuinblog #222)
Blauwe bes, rode bes, zwarte bes, groene kruisbes, rode kruisbes en jostabes. Het is weer bessen plukken in onze moestuin. En lekker dat ze...
Oude boom met stevige kruin doet de mens goed
LEUVEN Oude bomen kappen en vervangen door kleinere bomen is geen goed idee. Een studie van de Katholieke Universiteit Leuven toont aan dat oude...
NVWA moet optreden tegen verveling zeugen
AMSTERDAM De NVWA moet handhavend gaan optreden tegen een varkensbedrijf waar de zeugen onvoldoende afleidingsmateriaal hadden. Dat oordeelt het Collega van Beroep voor het...
Europese Commissie: ‘In 2030 helft minder gebruik pesticiden’
BRUSSEL De Europese Commissie wil het gebruik van pesticiden tegen 2030 met de helft verminderen. Voor de gezondheid van de burgers en om de...
Ui
De ui is zo ingeburgerd in de keuken dat we ons vaak niet meer realiseren dat deze smaakmaker ook nog eens heel erg gezond...
Salie
Salie is een vaste plant die behoort tot de familie van de lipbloemigen. De blaadjes van de plant kan je gebruiken als kruid. Salie...
Hazelnoten
Hazelnoten groeien aan de hazelaar. Deze struik geeft de noten in het najaar. Je kan ze dan verzamelen, net als de dieren doen om...