Zwarte bessen oogsten (moestuinblog #216)

Gezond en lekker

0
41
De struiken in onze moestuin hangen vol met zwarte bessen. (Foto Erik van Huizen)
De struiken in onze moestuin hangen vol met zwarte bessen. (Foto Erik van Huizen)

In onze moestuin beginnen de bessen nu lekker rijp te worden. De blauwe bessen kleuren al en de rode en zwarte bessen zijn zelfs al goed om te eten. Lekker bij het ontbijt of in een dessert.

De struiken in de Hubertinahof hangen inmiddels vol met eetbare zwarte bessen. Ze zijn nog niet allemaal zo dik als ze zouden moeten zijn, maar ik kan elke dag toch een flinke bak van de struiken halen. En de zwarte bes is ook nog eens erg gezond. De blauwe bes heeft de naam supergezond te zijn, een ‘superfood’, maar de zwarte bes verslaat zijn blauwe soortgenoot hier zelfs nog in.

Vogelvrij
Het grote voordeel van de zwarte bes is, dat de vogels ze niet eten. De rijpe rode bessen worden vrijwel direct vakkundig met de vele snavels in onze moestuin van de plant gehaald. Je ziet de besje overal in de moestuin liggen.

Hetzelfde geldt voor de blauwe bessen. Daar hebben we maar een tunneltje overheen gezet. Anders eten de merels ze echt allemaal op. Maar van de zwarte bessen blijven de vogels gelukkig af. Waarom weet ik niet, maar de bessen blijven allemaal aan de struik hangen.

Reageer op dit bericht

Please enter your comment!
Please enter your name here