Zaadvaste en hybride rassen (moestuinblog #104)

0
74
zaadvaste rassen
Uit het zaad van het zaadvaste ras komen planten voort met vrijwel dezelfde eigenschappen als de ouders.

OOSTELBEERS Wat is nu precies het verschil tussen zaadvaste en hybride rassen? René Groenen van De Beersche Hoeve in het Brabantse Oostelbeers weet er alles van. Met mijn medestudenten van de opleiding voor Natuurvoedingskok aan de Gimsel Academy nam ik onlangs een kijkje bij René, die met verve vertelde over F1 hybrides en zaadvaste rassen. Ik had er eerlijk gezegd nog nooit van gehoord.

De term F1 hybride geeft aan dat een plant door het combineren van inteelt en kruising door veredeling is voortgebracht. Van twee families van planten worden hiermee de positieve eigenschappen vastgelegd. Voordeel hiervan is dat dit een gelijkmatig groeiend gewas oplevert met een hoge opbrengst. Nadeel is dat een F1 hybride zich niet goed kan voortplanten en de nakomelingen afwijkende eigenschappen hebben. Het zaad van een F1 hybride is daardoor niet bruikbaar in de landbouw. De boer moet dus steeds nieuw, vaak prijzig, zaad kopen bij de veredelingsbedrijven. De F1 hybride doorbreekt hiermee dus de cyclus van voortplanting.

Zaadvast
Een zaadvast ras is een ras dat op de klassieke manier van veredeling is ontstaan. Dit gebeurt door te kruisen en te selecteren. Uit het zaad van het zaadvaste ras komen planten voort met vrijwel dezelfde eigenschappen als de ouders. In tegenstelling tot de F1 hybride kan de voorplantingscyclus eindeloos worden voortgezet.
Volgens René is het duidelijk dat zowel plantkundig als sociaal economisch redenen zijn om niet voor hybride rassen te kiezen. ‘Zo is er inbreuk op de integriteit van de plant, is er eenzijdige focus op de opbrengsthoeveelheden en ontstaan monopolieposities voor zaadbedrijven en afhankelijkheid van telers, met als gevolg ook verlies van biodiversteit.’

Meer informatie over zaadvaste rassen is te vinden op de website van De Beersche Hoeve.

Reageer op dit bericht

Please enter your comment!
Please enter your name here