Winterse winterbloemkool (moestuinblog #160)

    Het wordt nog spannend

    0
    42
    De winterbloemkool schijnt nog lekkerder te zijn dan de ‘normale’ bloemkool. (Foto Erik van Huizen)
    De winterbloemkool schijnt nog lekkerder te zijn dan de ‘normale’ bloemkool. (Foto Erik van Huizen)

    Ik heb vorig jaar voor het eerst winterbloemkool gepoot. Ik kreeg de plantjes van de vriendelijke meneer die af en toe wat kleine plantjes bij de moestuinen zet. De winterbloemkool is inmiddels flink gegroeid en doet zijn naam eer aan met de lichte vorst die we afgelopen nacht hebben gehad.

    De naam winterbloemkool wil niet zeggen dat je in de winter de kolen kunt gaan oogsten. Er zit nu nog niets in de planten. Dat duur nog een paar maanden. Ik hoop dat het lukt want de winterbloemkool is geen makkelijke groente om groot te brengen. De kooltjes kunnen bevriezen en de planten kunnen bij strenge vorst geen vocht meer via de wortels opnemen. Een van de voordelen van het telen van winterbloemkool is dat je veel minder last hebt van insecten en ziektes dan in de zomer. De plantjes moeten alleen niet te nat staan. En als je de winterbloemkool ieder jaar op een andere plaats zet, dan moet het goed komen.

    Spannend
    Het wordt dus nog spannend. Als het nog streng gaat vriezen, vrees ik het ergste. Maar voorlopig staan de planten er nog mooi bij. Want heel veel hebben we niet meer in de moestuin. De prei nadert zijn einde, net als de boerenkool. Deze laatste had ik eigenlijk iets te vroeg geplant. Maar het blijkt altijd nog wel mogelijk een maaltje bij elkaar te sprokkelen.

    Je ziet in de moestuin dat de natuur al weer voorzichtig aan het ontwaken is. Zo zitten aan de toverhazelaar al weer de eerste gele bloemetjes. (Foto Erik van Huizen)
    Je ziet in de moestuin dat de natuur al weer voorzichtig aan het ontwaken is. Zo zitten aan de toverhazelaar al weer de eerste gele bloemetjes. (Foto Erik van Huizen)

    Reageer op dit bericht

    Please enter your comment!
    Please enter your name here