Vergeten groente (moestuinblog #262)

Verhullende planten

0
149
De 'normale' pompoen valt in het niet bij onze recordpompoen van het jaar. (Foto Erik van Huizen)
De 'normale' pompoen valt in het niet bij onze recordpompoen van het jaar. (Foto Erik van Huizen)

Het is vreemd dat je soms zo maar over iets heen kan kijken, waarvan je later denkt: ‘Hoe heeft mij dat kunnen overkomen’. Ik beleefde dit onlangs in onze moestuin. Met een groente, een vergeten groente.

We hebben de hele zomer volop de pompoenen door onze moestuin zien kronkelen. Ze hielden maar niet op. Ze gingen over de paden, door de bessen en in de struiken. Ook dat is eindig. De pompoenen hebben we geoogst, de struiken lieten we nog even staan. Met de hitte van de afgelopen tijd was het goed dat de bodem bedekt bleef. Beter voor de grond, tegen uitdrogen. Maar de planten bleken hiermee wel iets te verhullen.

Heel groot
Deze week ben ik toch maar begonnen met het schoonmaken van de pompoenbedjes. Ik heb de plantenresten in het Hügelbed verwerkt wat ik aan het maken was. Maar tijdens de grote schoonmaak, kwam ik nog twee pompoenen tegen. Eentje van een normaal formaat, de ander was groot. Heel groot. Het is onze grootste pompoen van dit jaar. Het is natuurlijk geen pompoen die het wereldrecord gaat breken, maar hij is wel zwaar. Ik heb hem bij thuiskomst direct op de weegschaal gelegd. Het bleek een pompoen van zo’n tien kilo. ‘Hoe heb ik die toch over het hoofd kunnen zien’, dacht ik toen ik hem met moeite op het keukenblad had getild.’
Nu maar heel veel mensen uitnodigen die zin hebben in pompoen.

Net geen tien kilo weegt de pompoen. (Foto Erik van Huizen)
Net geen tien kilo weegt de pompoen. (Foto Erik van Huizen)

Gerechten met pompoen

Reageer op dit bericht

Please enter your comment!
Please enter your name here