Sometimes It Snows in April (moestuinblog #96)

0
214
Sometimes It Snows in April
Een week eerder liepen we hier nog met blote armen en moesten we een schaduwplekje zoeken tegen de zon. (Foto Erik van Huizen)

Een week geleden was het meer dan 26 graden, een warmterecord, het was zelfs soms te warm om in de moestuin te kunnen werken. We hebben al van alles gepoot en gezaaid, maar nu is het ruim 20 graden kouder en ligt de moestuin onder een laagje sneeuw.

April doet natuurlijk wat hij wil en misschien zijn we de laatste jaren ook wel erg verwend met die hoge temperaturen in het voorjaar. Ik kan mij nog goed herinneren dat we jaren geleden met Pasen in een vakantiehuisje zaten en op de terugweg werden overvallen door een heuse sneeuwstorm. Het is dus niet zo dat sneeuw en vorst in april zo heel erg bijzonder zijn. Want het kan nog steeds vriezen, soms zelfs nog in mei. We zijn het misschien al weer vergeten, maar op 12 mei vorig jaar vroor het in de nacht nog een paar graden. Het regende rondom die dag kouderecords in het land.

En dat is het misschien wel. Als je zoveel in de buitenlucht aan het werk bent, zie je in het klein dat de verschillen in het weer steeds groter worden. Het gaat van heftige regenbuien tot grote temperatuurverschillen. Daar moeten we waarschijnlijk mee leren leven, ook als moestuinder. We moeten ons aanpassen aan de natuur. Het zou daarom goed zijn als we ons realiseren dat we met de natuur moeten leven in plaats van ons als mens verheven voelen boven de dieren, de planten, de bomen en al het andere leven op aarde. Dat is niet alleen goed voor onze toekomst, maar zorgt voor een betere wereld voor iedereen en alles op deze planeet.

Reageer op dit bericht

Please enter your comment!
Please enter your name here