Rabarber steekt kop uit het zand (moestuinblog #95)

Veel vitamines en mineralen

0
78
De rabarber komt al mooi met de kopjes boven het zand uit.
De rabarber komt al mooi met de kopjes boven het zand uit. (Foto Erik van huizen)

Afgelopen zaterdag was het zo’n lekker weer dat we de hele dag in de moestuin aan de gang zijn geweest. Ik ben verder gegaan met het restaureren van de paadjes en heb de bedjes schoon gemaakt waar straks onder meer de aardappelen moeten komen te staan. En je zag dat de lente is begonnen, om precies te zijn om 10:37 uur.

De vogels floten er lustig op los en de rabarber stak al weer de kop uit het zand. Mooi om te zien. Rabarber is een plant uit de duizendknoopfamilie. Rheum rhabarbarum bestaat al duizenden jaren, bij de Chinezen in het begin als geneesmiddel, rabarber reinigt de lever, maar wordt pas sinds 1900 in Nederland geteeld. Rabarber is een vaste plant in je moestuin en kan met gemak tien jaar oud worden.

Stelen eten
De stelen van de rabarberplant zijn te eten, de bladeren niet. Des te roder, dunner en steviger de stelen, des te lekkerder de rabarber is. Je kan ze in het voorjaar en de zomer oogsten. Het is wel belangrijk om na de langste dag (21 juni) geen rabarber meer te oogsten. De plant moet daarna namelijk voldoende reserves opbouwen om de winter door te komen en je het volgende jaar ook weer te kunnen voorzien van die lekkere rode stelen.
Je kan van de rabarber compote maken, maar ook cake of ander gebak.

Calciumrover
Rabarber bevat de vitamines B, C en K en de mineralen kalium, magnesium en calcium. Maar rabarber is tevens ook een ‘calciumrover’. Het bevat namelijk aardig wat oxaalzuur en dit zuur zorgt ervoor dat calcium minder goed wordt opgenomen. Niet teveel eten dus. Vroeger voegden ze daarvoor krijt toe aan rabarber, maar je kan dit calcium roven ook voor een deel verminderen door de rabarberstelen te schillen en het kookvocht niet te gebruiken.

Reageer op dit bericht

Please enter your comment!
Please enter your name here