Pluk het voorjaar (moestuinblog #109)

Alles behalve onkruid

0
565
Zevenblad is geen onkruid, maar een erg gezonde plant. (Foto Erik van Huizen)
Zevenblad is geen onkruid, maar een erg gezonde plant. (Foto Erik van Huizen)

De moestuin staat weer helemaal vol met fantastisch groen om te plukken en te eten. Brandnetel, zevenblad en daslook staan er bijvoorbeeld nu zo bij mooi dat je eigenlijk gek bent als je het niet in je keuken gaat gebruiken. Al deze planten hebben ook nog eens een reinigende werking, dus ideaal in deze tijd van het jaar.

Vooral de brandnetel en het zevenblad zie je nu overal verschijnen. Insecten zijn dol op de brandnetel, maar de jonge toppen zijn ook nog eens heel erg gezond. Het bevat veel mineralen en vitamines. De brandnetel is bloedzuiverend, zorgt ervoor dat urinezuur wordt afgevoerd en rode bloedlichaampjes worden aangemaakt. Maak er dus eens een lekkere thee of soep van of verwerk wat blaadjes in een stoofpotje.

‘Onkruid’
Zevenblad is voor de meesten ‘onkruid’. Dat je die term nooit moet gebruiken bewijst deze plant. Zevenblad is namelijk erg gezond. Het bevat veel mineralen en vitamine C. Plukken dus die plant. En maak er bijvoorbeeld een lekkere pesto van.

Daslook is uitermate geschikt om het lichaam in het voorjaar te reinigen. Je kan zowel de bladeren als de bloemetjes eten. De bloemetjes zijn lekker pittig. Het is wel aan te raden om de bladen vers te gebruiken, gedroogde daslook is namelijk veel minder krachtig.

Tip Maak met dit voorjaarsgroen eens een keer de heksenkaas van Petroesjka

Daslook staat bij ons in lekker in de schaduw onder een boom. (Foto Erik van Huizen)
Daslook staat bij ons lekker in de schaduw onder een boom. (Foto Erik van Huizen)
Op onze groene wallen tiert de brandnetel weeldig. (Foto Erik van Huizen)
Op onze groene wallen tiert de brandnetel weelderig. (Foto Erik van Huizen)

 

 

 

 

Reageer op dit bericht

Please enter your comment!
Please enter your name here