Pieperpotjes (moestuinblog #103)

0
42
Het loof van de aardappelen kan slecht tegen vorst. Maatregelen zijn nodig om het bevriezen ervan te voorkomen.
Het loof van de aardappelen kan slecht tegen vorst. Maatregelen zijn nodig om het bevriezen ervan te voorkomen. (Foto Erik van Huizen)

Aardappelen kunnen niet goed tegen vorst, het loof sterft dan af. Toch hebben we al onze aardappelen al in de grond zitten. En van de vroege aardappel breekt het loof al door de aarde. Als het goed is kunnen we in juli al de eerste aardappelen rooien.

De vroege aardappel die wij in de moestuin hebben staan is de Annabelle. Het is een van de vroegste vastkoker. Ze noemen de Annabelle ook wel ‘salatkartoffel’, de smaak zou iets hebben van de Roseval aardappel. Verschil is dat de Roseval een rode kleur heeft, de Annabelle heeft een gele vleeskleur. Omdat de Annabelle matig vatbaar is voor schurft kan je deze aardappel lang bewaren.

Om de aardappelen de komende nacht toch een beetje tegen de nachtvorst te beschermen hebben we potjes om het jonge loof gezet. Een kluitje zand moet ervoor zorgen dat het potje niet omvalt. Ik hoop dat dit voldoende is geweest om het loof te beschermen.

De vroege aardappel Annabelle heeft een sterke smaak, een beetje zoals die van een Roseval aardappel.
De Annabelle is een vroege aardappel. De eerste aardappelen zou je al in juli kunnen oogsten. (Foto Erik van Huizen)

Reageer op dit bericht

Please enter your comment!
Please enter your name here