Omgewaaid (moestuinblog #138)

Vele handen maken licht werk

0
111
De kersenboom was bovenop de appelbomen gevallen. Uit vrees dat ook deze bomen verdere schade opliepen, heb ik de stam van de kersenboom snel van de appelbomen gehaald. (Foto Erik van Huizen)

We hadden al langer het idee om iets aan de kersenboom te doen, maar we zijn simpelweg niet zo goed in het omzagen van een boom. Bomen zuiveren de lucht, geven schaduw en in het geval van deze boom ook nog eens kersen. Maar vorige week legde de kersenboom na een flinke bries alsnog het loodje.

De boom bestond uit drie stammen die al flink uit elkaar waren geweken. Een van de stammetjes was al afgebroken, daar leefden al allerlei beestjes in, aan de andere twee kon je al zien dat ze niet meer al te stevig stonden. Voordat ze schade konden toebrengen aan de andere bomen, moesten ze dus eigenlijk om. Uiteindelijk deden de vele kilo’s kersen in de top, een fikse regenbui en een flinke windvlaag de boom alsnog de das om. En dat zorgde eigenlijk wel voor een beetje ‘paniek’.

Hulp
De kersenboom was namelijk op twee appelbomen terecht gekomen. Net in het jaar dat er al lekker veel kleine appeltjes aan de boom zaten. We hebben direct wat boomzagers gebeld, maar die waren te druk. Ook onze vriendelijke plaatselijke hovenier kon pas een week later. Maar in gesprek met een van de mede ‘moestuinierders’, bleek dat hij het klusje wel even kon fiksen. Wat een vriendelijk aanbod. Zo stond ik op een middag met de twee mannen, de een met een kettingzaag en de ander met een professionele boomzaag, voor de omgevallen kersenboom. Ik had hem zelf al met veel wrikken en met de hand zagen uit de appelbomen gekregen, maar de stam moest nog wel in stukken. Daarvoor werd de kettingzaag gestart. Binnen een mum lagen er mooie blokjes. Een paar dikke hebben we extra lang gelaten om op te kunnen zitten. Zo hebben we een soort van heksenkring. Tevens bleek de overgebleven derde stam van de kersenboom in zo’n slechte staat dat ook deze om moest. Met de boomzaag hebben we de stam eerst getopt, daarna hebben de we de stam omgezaagd. Nog meer van dit mooie hout. Het bleek een flinke klus, maar vele handen maakten ook in dit geval licht werk.

Reageer op dit bericht

Please enter your comment!
Please enter your name here