Leave the leaves (moestuinblog # 61)

0
813
Bladeren leveren waardevolle organische stoffen en zorgen voor een gezonde bodem. (Afbeelding van Gerd Altmann via Pixabay)

Een van de meest waardevolle dingen die je kan doen om bestuivers en andere ongewervelde dieren in de winter te ondersteunen, is hen de dekking bieden die ze nodig hebben in de vorm van herfstbladeren en dood plantmateriaal. Vaak blijkt dit voor tuinders echter een moeilijke pil om te slikken.

De Amerikaanse organisatie Xerces verkondigt al vele jaren de boodschap om bladeren niet op te ruimen, maar te laten liggen. Onder meer met #leavetheleaves probeert het via sociale media hiervoor aandacht te vragen. ‘Met het harken, maaien en wegblazen van de bladeren vernietig je een stukje natuur dat essentieel is voor het voortbestaan van motten, vlinders, slakken, spinnen en tientallen geleedpotigen.’

In balans houden
De overgrote meerderheid van vlinders en motten overwintert in het landschap. Behalve in de warmste klimaten, gebruiken deze vlinders hiervoor bladafval als winterbedekking. Ze stoppen zich in een stapel bladeren ter bescherming tegen de kou en roofdieren of leggen hun eieren op gevallen eikenbladeren. De bladeren vormen het eerste voedsel van de rupsen als ze tevoorschijn komen. Anderen vermommen hun cocons en pop zelfs als gedroogde bladeren en mengen zich met de echte bladeren.

Naast vlinders vertrouwen hommels ook op bladafval voor bescherming. Aan het einde van de zomer graven koninginhommels zich slechts een paar centimeter de aarde in om te overwinteren. Een extra dikke laag bladeren is dan een welkome bescherming tegen de elementen.

In compost
Maar er zijn zoveel meer dieren die in bladeren leven zoals spinnen, slakken, wormen, kevers, duizendpoten en mijten. Zij zijn weer voedsel voor eekhoorns en vogels. Bladeren zijn dus nodig om de natuur in balans te houden.

Desondanks kiezen veel biologische tuinders er nog vaak voor hun herfstbladeren te gebruiken in composthopen. Hoewel dit zeker een milieuvriendelijkere praktijk is dan bladeren in zakken doen en ze naar de vuilnisbelt brengen, bieden deze bladeren dan niet meer de bescherming voor de dieren. Beter is het om later in het seizoen de bladeren de af en toe toe te voegen aan de composthoop. Xerces raadt aan bladeren in tuinbedden en op gazons gewoon heel te laten en gewoon te laten liggen.

Gratis Mulch
Een andere reden om de bladeren te laten liggen, is vanwege de vele voordelen die ze je (moestuin) bieden. Bladeren leveren waardevolle organische stoffen en zorgen voor een gezonde bodem. Zo onderdrukken afgevallen bladeren onkruid net zoals houtsnippers en houden ze de vochthuishouding op orde.

In het verleden maakten tuinders zich zorgen dat herfstbladeren die door sneeuw of regen waren samengedrukt. Ze zouden een negatieve invloed hebben op hun vaste planten. In werkelijkheid zorgt een dikke laag bladeren voor extra isolatie tegen koud weer en kan het nieuw aangeplante vaste planten beschermen tegen vriezen. En volg je de opkomst van de lente in het bos, dan zal je zien dat alle planten in het voorjaar zonder problemen door het bladafval zullen barsten.

 

Reageer op dit bericht

Please enter your comment!
Please enter your name here