Koriander (moestuinblog #135)

Veel vitamines en mineralen

0
49
Ik blijf het toch steeds weer wonderlijk vinden wat er toch uit een klein zaadje kan voortkomen. Zoals dit bosje van koriander. (Foto Erik van Huizen)
Ik blijf het toch steeds weer wonderlijk vinden wat er toch uit een klein zaadje kan voortkomen. Zoals dit bosje van koriander. (Foto Erik van Huizen)

Ik vind het zelf heerlijk, koriander. Maar ik ken ook genoeg mensen die het naar zeep vinden smaken. Dat lijkt mij niet erg lekker. In onze moestuin beginnen de plantjes inmiddels aardig te groeien.

De koriander die nu is te oogsten heb ik zelf gezaaid. Dat ging vrij gemakkelijk. Nu is het wel zaak om het kruid te eten, want voor je het weet is het aan het schieten. Dat gaat snel met het zomerse weer van de afgelopen dagen. En morgen kan het hier in Arcen wel 34 graden worden. We zijn dus ook al weer druk aan het mulchen in de moestuin.

Blad en zaad
Koriander was oorspronkelijk niet in Nederland te vinden, het werd en wordt vooral gebruikt in de Oosterse keuken. Ik vind zowel de verse koriander als korianderzaad lekker. De verse koriander kan je het beste als laatste aan een gerecht toevoegen, bijvoorbeeld aan een curry. De blaadjes zijn namelijk nogal teer. Korianderzaad kan je even roosteren in een droge pan en vervolgens fijn malen in de vijzel. Je hebt dan ketoembar. Overigens smaken de blaadjes en de zaadjes wel heel erg verschillend.

Koriander is overigens niet alleen lekker, maar is ook gezond. Het wekt de eetlust op en is goed voor de spijsvertering. Ook bevat koriander de vitamines A, B, C, E en K en is het rijk aan ijzer en magnesium.

Reageer op dit bericht

Please enter your comment!
Please enter your name here