Koester de naaktslak (moestuinblog #141)

Glibberig en nuttig

0
168
Kijk nu eens hoe mooi de naaktslak van dichtbij is. (Foto Erik van Huizen)
Kijk nu eens hoe mooi de naaktslak van dichtbij is. (Foto Erik van Huizen)

De meeste mensen vinden het maar vieze nutteloze beestjes. Maar kijk nu eens hoe mooi de naaktslak eigenlijk is. En net als alle andere beestjes, vervult ook de naaktslak een belangrijke functie in de moestuin. Een goed biologische evenwicht in je moestuin zorgt er verder voor dat je er nooit teveel krijgt.

Zoals de naam al aangeeft heeft de naaktslak geen huisje. Het beestje brengt daarom een flinke tijd van zijn leven onder de grond door. Pas als de zon verdwijnt en het een beetje vochtig wordt, komen ze tevoorschijn. Zo voorkomen ze dat ze uitdrogen. Ze bewegen zich door het lichaam samen te trekken in een dikke laag slijm.

De naaktslakken die wij op het land voorbij zien schuiven hebben mannelijke en vrouwelijke voortplantingsorganen. Hierdoor kan elke naaktslak eitjes leggen. Na het paren verstopt de naaktslak de eitjes op een veilige plek. Na een paar weken komen de jonge naaktslakjes uit het ei en leven ze ongeveer een jaar. In de moestuin zie je ze vooral op groene vlezige blaadjes.

Ook nuttig
Je kan verschillende dingen doen om te voorkomen dat de naaktslakken aan je groenten beginnen te peuzelen. Zorg bijvoorbeeld voor genoeg andere groene planten in je moestuin. Ik heb in onze moestuin niet vaak een naaktslak op de groente gezien. Wel op andere planten. Ook zorgt een goed biologisch evenwicht in je moestuin ervoor dat je minder last hebt van de naaktslak. Bij ons springen overal kikkertjes weg, graven mollen gangen, muizen gangetjes en hippen veel vogels door de tuin. Deze lusten allemaal op zijn tijd wel zo’n lekkere glibberige naaktslak.

Overigens is het helemaal niet zo slecht om naaktslakken in je tuin te hebben. Ze ruimen de dode plantenresten voor je op en doordat ze onder de grond leven, brengen ze ook nog eens lucht in de bodem. En daar hoef je niets voor te doen. Koester dus de naaktslak.

Reageer op dit bericht

Please enter your comment!
Please enter your name here