Knoflook van het nieuwe jaar (moestuinblog #158)

  Makkelijk te 'verbouwen’

  0
  65
  De knoflook staat netjes op een rij, op het bedje waar vorig jaar nog de worteltjes stonden. (Foto Erik van Huizen)
  De knoflook staat netjes op een rij, op het bedje waar vorig jaar nog de worteltjes stonden. (Foto Erik van Huizen)

  Ik heb ze niet geteld en weet dus niet of de ruim 100 teentjes knoflook die ik oktober vorig jaar heb geplant allemaal zijn uitgekomen. Het zijn er in ieder geval genoeg. De plantjes staan er fier bij.

  We zijn overigens nog steeds bezig met het eten van de knoflook die we vorig jaar hebben geoogst. De strengen met de knoflookbolletjes hangen nog steeds onder een afdakje en de verse knoflook smaakt nog heerlijk. Ik gebruik knoflook vrijwel dagelijks.

  Niet moeilijk
  Het ‘verbouwen’ van knoflook is niet moeilijk. Je steekt gewoon wat teentjes knoflook in de grond, met het puntje naar boven, en binnen de kortste keren steken de jonge plantjes hun kopjes door het zand. Het is wel aan te raden biologische knoflook te gebruiken. Dan weet je zeker dat de teentjes niet behandeld zijn tegen uitlopen, wat bij het verbouwen van knoflook nu juist wel de bedoeling is. Je kan natuurlijk ook gewoon wat bolletjes knoflook van een eerdere oogst gebruiken. Dan zit je altijd goed.

  Knoflook
  Knoflook is een bolgewas. Het is net als de ui en de prei een plant uit de lookfamilie. Van knoflook is bekend dat het je cholesterol en je bloeddruk kan verlagen. Je schijnt er dan wel heel erg veel van te moeten eten. Knoflook bevat ook onder meer vitamine C en B6 en de mineralen kalium en fosfor. Maar knoflook is natuurlijk ook gewoon lekker in een gezonde maaltijd. Je kan de knoflook persen in een knoflookpers, raspen of klein snijden. Op de huid gesmeerd zorgt knoflook ervoor dat je niet wordt gestoken.

  Reageer op dit bericht

  Please enter your comment!
  Please enter your name here