Incarnaatklaver eruit, peterselie erin (moestuinblog #215)

Stikstofbinder

0
49
De uitgebloeide incarnaatklaver. (Foto Erik van huizen)
De uitgebloeide incarnaatklaver. (Foto Erik van huizen)

Op enkele groentebedden in onze moestuin hadden we in het najaar de groenbemester incarnaatklaver gezaaid. Inmiddels is de plant uitgebloeid. Op de plek heb ik peterselie geplant.

De incarnaatklaver wordt ook wel Franse klaver genoemd. Het is een plant uit het zuiden van Europa, maar werd naar Nederland gehaald om te worden verwerkt in voer voor paarden. Deze klaver heeft mooie rode bloemen, eigenlijk zijn het meer een soort van pluimen. Het leuke is dat je tijdens de bloei veel vlinders, bijen en hommels op de bloemen kunt zien. En een paar van deze bloemen staan ook nog eens mooi in een boeket.

Stikstof binden
Als je incarnaatklaver gaat gebruiken als groenbemester, kan je deze het beste zaaien in het najaar. De incarnaatklaver is zo’n goede groenbemester omdat het stikstof in de bodem brengt. De wortelknolletjes binden stikstof uit de lucht en geven het af aan de bodem. De planten kunnen het zo gebruiken als een soort van mest. Ik heb de klaver daarom ook niet uit de grond getrokken, maar afgesneden. Zo blijven de knolletjes in de grond. Ik weet niet of het wat uitmaakt, maar het leek mij wel goed. Kwaad kan het in ieder geval nooit.

Reageer op dit bericht

Please enter your comment!
Please enter your name here