Help de natuur, doe niets (moestuinblog #108)

Niets doen is soms het beste

0
73
Paardenbloemen kan je het beste zoveel mogelijk laten staan. Goed voor de insecten. Wil je er toch niet teveel krijgen, knip dan na de bloei de zaadbollen weg. (Foto Erik van Huizen)
Paardenbloemen kan je het beste zoveel mogelijk laten staan. Goed voor de insecten. Wil je er toch niet teveel krijgen, knip dan na de bloei de zaadbollen weg. (Foto Erik van Huizen)

Soms is het wel heel erg makkelijk om iets voor de natuur en de dieren te doen. Door niets te doen namelijk. Wied en maai bijvoorbeeld niet teveel in de moestuin. Dat is niet alleen goed voor de insecten, maar het bespaart je veel werk en al die kleuren staan ook nog eens mooi.

In onze moestuin bloeien de paardenbloemen nu volop. Ziet er mooi uit. Maar de paardenbloemen zijn ook goed voor de koninginnen hommels die je nu overal ziet vliegen en hoort zoemen. Paardenbloemen zijn voor de hommels namelijk een belangrijke bron van nectar en stuifmeel. In deze laatste zit veel eiwit. Dit hebben de insecten nodig voor hun eieren en het voeden van hun larven. Maar ook wilde bijen en vlinders doen de paardenbloem graag even aan.

Vlinders houden overigens ook heel erg van de brandnetel. Laat die dus ook voldoende staan als het kan. Wied alleen waar het echt nodig is, bijvoorbeeld op de bedjes die je hebt gemaakt. Zo heeft iedereen profijt van de moestuin, niet alleen jij.

Niet maaien
Naast zoveel mogelijk niet te wieden in de moestuin, is het ook belangrijk de komende meimaand het gras niet te maaien. In Groot Brittannië en België hebben ze daarvoor al de Maai Mei Niet Maand. ‘Door niet te maaien leg je een rijkelijk buffet aan voor belangrijke beestjes zoals bijen, kevers, vlinders en hommels’, valt te lezen op de Belgische website. ‘Door je gras maar om de vier weken te maaien, kun je tot tien keer meer bijen aantrekken.’ En meer insecten betekent ook meer eten voor de vogels.

Reageer op dit bericht

Please enter your comment!
Please enter your name here