Hazelaar (moestuinblog #221)

0
45
De hazelnoten zijn nu nog groen en niet in trek bij de dieren. (Foto Erik van Huizen)
De hazelnoten zijn nu nog groen en niet in trek bij de dieren. (Foto Erik van Huizen)

We hebben op onze Hubertinahof een kleine en een grote hazelaar staan. De kleine staat bij de moestuin, de grote in ons bos. Aan beide struiken zitten inmiddels hazelnoten. Nu nog groen.

De hazelaar (Corylus avellana) is eigenlijk altijd mooi. Het is een van de eerste planten die begint te bloeien. In de winter komen al de welbekende katjes aan de struik. Maar ook als de bladeren aan de struik zitten is het een parel in de tuin. En dan zitten er natuurlijk nog hazelnoten aan. Als het goed is. Want wij hadden ze nog nooit aan de struik zien zitten. Tot nu dus. Nu maar hopen dat we er zelf ook van kunnen genieten, want onze walnoten zijn ook altijd snel weg. Als wintervoorraad voor onze moestuinbeestjes.

Wintervoorraad
En de moestuinbeestjes zorgen er ook voor dat de hazelaar zich kan verspreiden. Eekhoorns en bepaalde soorten vogels verzamelen de noten namelijk. Ze leggen er een wintervoorraad mee aan. Om de winter door te komen moet dat een flinke hoeveelheid zijn. Ze verstoppen de noten op allerlei plekken. Maar ze bezoeken die plekken in de winter niet allemaal. Het is simpelweg niet nodig, of ze zijn de plek vergeten. In het voorjaar kiemen de over gebleven hazelnoten en lopen uit. Een nieuwe hazelaar is ‘geboren’.

Reageer op dit bericht

Please enter your comment!
Please enter your name here