Groene en paarse vlierbessen (moestuinblog #236)

Vol vitamines en mineralen

0
83
Van de vlier komt waarschijnlijk ook het woord flierefluiten. Het Van Dale woordenboek schrijft bij ‘flierefluiter’ dat het eerste deel van dat woord mogelijk verwijst naar de plant vlier, waarvan kinderen fluitjes maken. (Foto Erik van Huizen)
Van de vlier komt waarschijnlijk ook het woord flierefluiten. Het Van Dale woordenboek schrijft bij ‘flierefluiter’ dat het eerste deel van dat woord mogelijk verwijst naar de plant vlier, waarvan kinderen fluitjes maken. (Foto Erik van Huizen)

Ik hoorde van verschillende mensen dat de vlierbes het dit jaar niet goed doet. Waarschijnlijk vanwege de droogte. In onze tuin staat de vlier er echter nog steeds mooi bij. De bessen kleuren al weer mooi.

In onze tuin staan flink wat vlierbesstruiken. In het voorjaar zitten er van die mooie witte bloemetjes aan. De schermen plukken we dan, natuurlijk niet alles, en leggen ze in water. Zo krijg je een heerlijk fris drankje. Je kan de schermen ook drogen en in de winter gebruiken. De bloesem zou namelijk goed tegen griep helpen.

Bessen
De bessen van de vlier zijn nu bijna rijp. De meesten hebben al een mooie paarse kleur, sommigen hebben nog wat zon nodig. Ze zijn nog groen. Zelf hebben we nog niets met de bessen gedaan. Moeten we wellicht wel een keer doen, want de bessen zitten vol met vitamines A, B1, B2, B3, B6 en C en de mineralen calcium, kalium, magnesium, ijzer, zink en koper. Omdat de vlierbessen het giftige stofje sambunigrine bevatten, moet je ze wel altijd eerst koken voordat je ze eet.

Reageer op dit bericht

Please enter your comment!
Please enter your name here