Geweizwammetjes (moestuinblog #157)

0
112
Het is leuk om te zien wat er allemaal op de boomstammetjes tevoorschijn komt. Zoals deze geweizwammetjes. (Foto Erik van Huizen)
Het is leuk om te zien wat er allemaal op de boomstammetjes tevoorschijn komt. Zoals deze geweizwammetjes. (Foto Erik van Huizen)

Voor het afmaken van de bedjes in onze moestuin heb ik boomstammetjes gebruikt die we bij de koop van het stond grond er bij kregen. Eerder meldde ik al dat er van alles op de stammetjes aan het groeien is, maar onlangs ontdekte ik weer een nieuwe bezoeker. Het blijkt de geweizwam te zijn.

De geweizwam (Xylaria hypoxylon) is een zakjeszwam uit de familie van de Xylariaceae. Xylaria betekent in het Grieks zoiets als ‘groeiend op hout’. Heel erg toepasselijk dus. De Nederlandse naam kregen de zwammetjes omdat ze aan de bovenkant vaak een soort van gewei hebben.

De zwammetjes staan op dood hout van loofbomen lekker bij elkaar. De zwammetjes in onze moestuin zijn nog mooi wit, maar dit moet gaan veranderen. Alleen de heel erg jonge geweizwammen zijn namelijk voorzien van het witte poeder, de sporen. Later in het jaar verandert de kleur naar zwart en planten de zwammetjes zich voort.

Bekijk wat er nog meer groeit op en langs de boomstammetjes

Reageer op dit bericht

Please enter your comment!
Please enter your name here