Eerste bloemen in de aardbeiplant (moestuinblog #112)

Rode rakker bevat veel vitamine C

0
86
Niet biologische aardbeien worden vaak flink bespoten met gif. Eet ze dus biologisch. (Foto Erik van Huizen>
Niet biologische aardbeien worden vaak flink bespoten met gif. Eet ze dus biologisch. (Foto Erik van Huizen>

De eerste bloemen zitten al weer in onze aardbeienplanten. Het verschilt nog wel een beetje waar ze staan. Die in de schaduw staan hebben nog geen bloemen, de aardbeienplanten die lekker van de zon kunnen genieten hebben ze al wel.

De aardbei bevat van de populaire fruitsoorten bijna het meeste vitamine C, alleen de kiwi verslaat de rode rakker. Daarnaast bevatten aardbeien weinig calorieën en veel foliumzuur. De aardbei is dus gezond, maar je moet er ook mee opletten. Uit onderzoek van de Amerikaanse Environmental Working Group (EWG) bleek ook dit jaar dat op aardbeien de meeste residuen van pesticiden zitten van alle verse groenten en fruit. En ook in Nederland bleken aardbeien na steekproeven van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) te zijn bespoten met zeven tot acht schadelijke stoffen. Uitschieters waren er ook. Zo bevatte een partij aardbeien 17 verschillende schadelijke stoffen. Eet je aardbeien, ga dan dus voor de biologische.

Duurzaam
Overigens kan je aardbeien het beste van juni tot en met september eten. Je hebt dan aardbeien van Nederlandse bodem en niet uit Egypte, Marokko Spanje of Polen. Ook komen de aardbeien dan niet uit een verwarmde kas of tunnel. Dat scheelt veel energie en is daardoor beter voor het milieu.

Reageer op dit bericht

Please enter your comment!
Please enter your name here