De mooie Ginkgo (moestuinblog #150)

Van zaadje tot boompje

0
97
De blaadjes van de Ginkgo Biloba zijn altijd mooi, maar in de herfst zijn ook nog eens heel erg mooi geel. (Foto Erik van Huizen)
De blaadjes van de Ginkgo Biloba zijn altijd mooi, maar in de herfst zijn ook nog eens heel erg mooi geel. (Foto Erik van Huizen)

Niet alles in onze moestuin is eetbaar, zoals de Ginkgo biloba die in de gele herfstkleuren nu met haar mooie blaadjes staat te pronken. Maar hoewel de Ginkgo niet eetbaar is, worden er wel veel kruidenproducten van gemaakt. Toch lekker gezond dus, die Ginkgo.

De Ginkgo biloba is in de moestuin al goed gegroeid. (Foto Erik van Huizen)
De Ginkgo biloba is in de moestuin al goed gegroeid. (Foto Erik van Huizen)

De Ginkgo biloba wordt ook wel Japanse notenboom genoemd. Een beetje een vreemde naam, want er komen helemaal geen noten aan deze boom. De mannelijke bomen dragen tijdens de voortplantingsperiode kegels, de vrouwtjes hebben zaden die eruitzien als vruchten en een onaangename geur verspreiden.

Bij ons in het dorp stonden ook een paar vrouwelijke exemplaren. Het rook in de straat echt naar poep tijdens de voortplantingsperiode. Daarom heeft de gemeente ze gekapt. Ondanks de vieze geur toch heel erg zonde. Maar voor de kap wist Carolien nog wat Ginkgozaadjes te scoren. Ze zaaide ze in potjes, maar het ging mis. Er kwam niets op. De grond werd met de zaadjes in onze tuin bij huis gestort. Tot onze verbazing stond een jaar later echter een piepkleine Ginkgo in de tuin. We hebben hem in een pot gezet en toen we onze moestuin begonnen, plantten we het boompje in de volle grond. Daar is het boompje inmiddels goed gegroeid.

Geneesmiddel
Kruidenproducten van de Ginkgo zijn bewezen gezond. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen heeft kruidenproducten met Ginkgo goedgekeurd als geneesmiddel ter verbetering van het geheugen en concentratie en voor het verbeteren van de doorbloeding van handen en voeten.

Kruidenproducten met Ginkgo worden als supplement daarnaast ook gebruikt bij andere klachten zoals gewrichtspijn, duizeligheid en klachten van de hogere luchtwegen.

Reageer op dit bericht

Please enter your comment!
Please enter your name here