Onze eerste asperge (moestuinblog #110)

Wel of geen licht

0
90
De groene asperges die we vorig jaar hadden bleken heerlijk te zijn. Ben benieuwd of deze ook zo smakelijk is. (Foto Erik van Huizen)
De groene asperges die we vorig jaar hadden bleken heerlijk te zijn. Ben benieuwd of deze ook zo smakelijk is. (Foto Erik van Huizen)

Op ons aspergebed in de moestuin steekt al weer de eerste asperge boven de grond. Omdat het geen opgehoogd bedje is, worden het groene asperges. Deze bleken vorig jaar heerlijk te zijn.

Het verschil in de kleur van de asperge komt doordat witte asperges het zonlicht niet zien. Ze groeien onder zwart zeil opgehoogde bedjes en als de aspergesteker een barstje in de grond ziet dan wordt de witte asperge vakkundig gestoken. Dat gebeurt meestal vroeg in de ochtend, voordat de zon te hard schijnt.
Asperges zijn van april tot en met juni te krijgen, op de langste dag van het jaar wordt gestopt met het steken van dit witte goud.

Wit en groen
Groene asperges krijgen wel zonlicht en krijgen hierdoor hun mooie groene kleur. Het voordeel van de groene asperge is dat je deze niet hoeft te schillen. Even de onderkant eraf en dan kan je hem lekker koken of grillen. De smaak van de groene asperge is sterker dan die van de witte. Je kan hem dus lekker verwerken in bijvoorbeeld een salade of risotto.

Overal asperge
Noord-Limburg is sinds de jaren vijftig van de vorige eeuw het belangrijkste productiegebied van de asperge. Overal zie je in deze tijd van het jaar aspergestekers op de akkers. En de asperge wordt ook flink gepromoot. Arcen heeft in het voorjaar de aspergemarkt, Grubbenvorst aan de overkant van de Maas noemt zichzelf Aspergedorp en museum De Locht in Melderslo heeft een heus Aspergepaviljoen waar je alles te weten over de aspergeteelt.

Reageer op dit bericht

Please enter your comment!
Please enter your name here