Daslook laat zich zien (#92)

Van de beren

0
123
Daslook laat zich zien
Let wel op met daslook, want de bladen lijken op het giftige blad van Lelietje der Dalen, Aronskelk en Herfsttijloos. Weet je het niet zeker, ruik er dan aan. Het blad van de daslook heeft namelijk een sterke uiengeur. (Foto Erik van Huizen)

De daslook laat zich met het mooie weer in onze moestuin al weer zien. Deze plant uit de lookfamilie staat op een mooi schaduwplekje in ons bosje en de blaadjes zijn al weer mooi groen. De bladen van de daslook zijn heerlijk in een salade of in soep.

De Latijnse naam voor daslook is Allium ursinum. Dat laatste betekent ‘van de beren’. De plant kreeg deze naam omdat men in het verleden sterk het vermoeden had dat beren na hun winterslaap het eerst aan de daslook begonnen. Soms wordt daslook zelfs berenlook genoemd, maar ook wel uienbloem, wilde knoflook of borslook. Daslook bloeit ongeveer van april tot juni. Dan verschijnen de mooie witte bloemetjes.

Daslook is uitermate geschikt om het lichaam in het voorjaar te reinigen. Het is wel aan te raden om de bladen vers te gebruiken, gedroogde daslook is namelijk veel minder krachtig.

Reageer op dit bericht

Please enter your comment!
Please enter your name here