Citroengras op de Hubertinahof (moestuinblog #153)

Niet winterhard, maar komt wel terug

0
71
Hoewel niet makkelijk te kweken, staat de citroengras er toch goed bij op de Hubertinahof. (Foto Erik van Huizen)
Hoewel niet makkelijk te kweken, staat de citroengras er toch goed bij op de Hubertinahof. (Foto Erik van Huizen)

Eigenlijk groeit de plant vooral in Zuidoost-Azië, maar dit jaar is citroengras ook in onze moestuin te vinden. Je kan de stengels en de blaadjes van de plant onder meer gebruiken in Aziatische gerechten zoals een curry, maar ze smaken ook heerlijk in een soep.

Citroengras is een meerjarige plant uit de familie van de grassen (Cymbopogon citratus) en wordt ook wel sereh genoemd. Citroengras kan een kleine meter hoog worden. Omdat het een tropische gras is, is de plant in het Nederlandse klimaat niet eenvoudig te telen. De plant kan namelijk niet tegen vorst. Het loof sterft na de eerste nachtvorst af, maar in het voorjaar loopt de plant gelukkig gewoon weer uit. Nu maar hopen dat dit over een paar maanden ook op de Hubertinahof gebeurt. We gaan de wortels in de winter in ieder geval beschermen met een dikke laag mulch.

Je kan citroengras overigens ook heel goed in een pot zetten. Omdat de plant meestal flink uitdijt, kan je het beste een flinke pot nemen. En als je de pot dan voor de eerste nachtvorst binnen zet, blijft de plant ook nog eens mooi groen.

Zaaien
Citroengras kan je zaaien van mei tot en met juli. Je moet de zaadjes afdekken met een dun laagje grond en wegzetten bij een temperatuur van rond de 20 graden. Om uitdroging te voorkomen kan je het afdekken met vliesdoek. Nadat de zaadjes zijn opgekomen, kan je ze koeler zetten. Maar let op, een deel van de zaden kiemt snel, een ander deel minder snel. Er zijn dus veel ‘nakomers’.

Reageer op dit bericht

Please enter your comment!
Please enter your name here