Broccoli onder het groen (moestuinblog #102)

0
47
Gezonde broccoli in de moestuin
Om de broccoli te beschermen tegen de vogels heb ik de plantjes in een tunneltje gezet. (Foto Erik van Huizen)

Ze stonden er een beetje zielig bij, de broccoliplantjes die iemand bij de moestuintjes had neergezet. Ik vreesde dat ze het niet zouden overleven en heb ze tegen beter weten in toch maar geplant. Broccoli is bij ons namelijk nog nooit een succes geweest.

Ik heb mij voorgenomen om de broccoli de komende tijd eens flink te gaan verwennen zodat we dit jaar ook eens kunnen gaan genieten van deze heerlijke groente uit eigen moestuin. Omdat de broccoli van een voedingsrijke grond houdt, heb ik al vast wat koemest van onze plaatselijke biologische veehouder rond de plantjes gelegd.

Omdat niet alleen wij, maar ook de vogels dol zijn op broccoli, heb ik de plantjes veilig in een tunneltje gezet met groen gaas. En dan moet je ook nog rekening houden met de koolvlieg. Met zogenoemde koolkragen rond de voet van de broccoli zou je de plantjes kunnen beschermen tegen de eitjes van deze vlieg. Dat ga ik binnenkort ook maar eens proberen.

Superfood
Broccoli is verwant aan de bloemkool. En na boerenkool lijkt broccoli nu ook zo’n beetje de status te krijgen van superfood. Ik vind dat eerlijk gezegd een beetje flauwekul. Natuurlijk is deze groente gezond, het zit immers vol met vitamines en mineralen. Maar andere groente is vaak net zo gezond. Het is vooral de kunst is om te variëren. Dat je kan doen door te kiezen voor bladgroente, ronde groente en wortelgroente. Een andere manier is om te kiezen op de kleur of smaak van de groente. ‘Eet tenminste 40 verschillende planten per week, dan doe je het goed’, adviseerde mijn lerares aan de opleiding voor natuurvoedingskok. Dat kan dus ook. Je mag dan alle planten meetellen, dus ook als je bijvoorbeeld rijst eet.

Reageer op dit bericht

Please enter your comment!
Please enter your name here