Bessenweelde (moestuinblog #222)

Allemaal anders

0
82
Dit is al een flink aantal verschillende bessen. En dan zitten de bramen, frambozen, braambozen en Japanse wijnbes uit onze moestuin er nog niet eens bij. (Foto Erik van Huizen)
Dit is al een flink aantal verschillende bessen. En dan zitten de bramen, frambozen, braambozen en Japanse wijnbes uit onze moestuin er nog niet eens bij. (Foto Erik van Huizen)

Blauwe bes, rode bes, zwarte bes, groene kruisbes, rode kruisbes en jostabes. Het is weer bessen plukken in onze moestuin. En lekker dat ze zijn.

De meesten zullen deze bessen wel kennen. De blauwe bes is inmiddels zo’n beetje uitgeroepen tot superfood. Ik houd niet zo van die term. Want de meeste bessen zijn gezond en hebben allemaal hun eigen smaak. Proef maar eens de iets zure rode bes en de zwarte bes. De kruisbessen, hier in Limburg ook wel steikbear genoemd, hebben een ‘knapperige bite’. De bakker in ons dorp maakt er heerlijke vlaaien van.

Kruising
Onbekender is wellicht de jostabes. Zie je de andere bessen nog wel eens bij de groenteboer liggen, de jostabes is minder bekend. De jostabes is een kruising tussen een zwarte bes en een kruisbes. De bessen zijn groter dan de zwarte bes en zoeter dan de kruisbes. Een groot voordeel van de jostabes struik is dat deze geen doorns heeft. Bij de kruisbes moet je altijd om de doorns heen plukken.

Snoeien
De struik van de jostabes kan tot twee meter hoog worden. De jostabes draagt het beste op éénjarig hout. Je kan de struik hiervoor in de winter terugsnoeien. Je mag dat ook direct na de oogst doen. De éénjarige takken laat je zitten. De rijpe bessen kan je dan in juni en juli plukken.

Reageer op dit bericht

Please enter your comment!
Please enter your name here