Appeltje voor de merel (moestuinblog #165)

  Help de merel een beetje

  0
  216
  De merel heeft de appel helemaal uitgehold. Het is bijna een kunstwerkje. (Foto Erik van Huizen)
  De merel heeft de appel helemaal uitgehold. Het is bijna een kunstwerkje. (Foto Erik van Huizen)

  Als het weer een beetje kouder wordt, voeren we de vogels in onze moestuin een beetje bij. Wat fijn voer voor de kleine vogels, wat grover voer voor de grotere. En af en toe een appeltje voor de merel.

  Merels vinden appeltjes heerlijk. We zien het niet alleen in de moestuin, maar ook in de tuin bij ons huis. Ze pikken er altijd direct van en in een mum van blijft de appel helemaal uitgehold achter. Merels zoeken hun eten vaak op de grond en houden erg van fruit, net als van regenwormen, slakken, insecten en bessen. En als je veel molshopen hebt, dan zie je daar soms ook een merel in de buurt. Lekker makkelijk regenwormen scoren.

  Overal leuk
  Iedereen kent wel de merel. Het is een van de meest voorkomende vogels in ons land. En vroeg in de ochtend hoor je hem vaak al mooi zingen. Dat doet hij het liefste op een hoog punt, zoals bovenin een boom. De merel vindt het ook bijna overal leuk, als er maar gras is of wat bomen en struiken. De mannetjes zijn zwart, de vrouwtjes donkerbruin, de snavel is geel tot oranje.

  Helpen
  De meeste merels zijn standvogels, dat betekent dat ze overwinteren in Nederland. Sommige merels houden echter meer van de warmte en trekken toch naar Engeland of zuidelijk gelegen streken zoals Spanje. In de winter kan je de ‘overblijvers’ naast het voeren een beetje helpen met het plaatsen van een ondiepe schaal met water. Ze kunnen uit de schaal drinken en ze badderen er ook vaak lekker in. En laat de bladeren in je tuin liggen. De merel wroet er vaak lekker onder en kan de bladeren gebruiken als nestmateriaal.

  Help de merels de winter door en geef ze af en toe een appeltje. Ze zullen je dankbaar zijn. (Foto via Pixabay)
  Help de merels de winter door en geef ze af en toe een appeltje. Ze zullen je dankbaar zijn. (Foto via Pixabay)

  Reageer op dit bericht

  Please enter your comment!
  Please enter your name here