Aardappel schiet de grond uit (moestuinblog #113)

Nederlander eet 76 gram per dag

0
217
Een kleine 40% van alle in Nederland gebruikte gewasbeschermingsmiddelen is bestemd voor de aardappelteelt. Koop ze dus biologisch, of verbouw ze zelf. (Foto Erik van Huizen)
Een kleine 40% van alle in Nederland gebruikte gewasbeschermingsmiddelen is bestemd voor de aardappelteelt. Koop ze dus biologisch, of verbouw ze zelf. (Foto Erik van Huizen)

Ondanks de kou van de afgelopen week zijn de aardappelplanten in onze moestuin al flink gegroeid. We hebben ze vanwege de nachtvorst wel vele nachten moeten afdekken. Dat deden we met plastic potjes. Dat lijkt goed te hebben geholpen.

Na alle berichten in het moestuinblog over onze aardappelen lijkt het mij wel eens aardig om in het verhaal van de aardappel te duiken. Want de aardappel heeft niet altijd een belangrijk deel van onze maaltijd uitgemaakt. Dat is pas 500 jaar zo. Toen namen mensen de aardappel mee uit Zuid-Amerika. Sindsdien is voor de Nederlanders de aardappel vaak een niet te missen onderdeel van de maaltijd. In veel zuidelijke landen wordt de aardappel overigens als een groente beschouwd. In Nederland past de aardappel meer in het rijtje van pasta en graan.

Vitamines en mineralen
De aardappel hoort tot de familie van de nachtschades, net als de tomaat, aubergine en de paprika. De aardappel die we eten is eigenlijk de voorraad energie die de knol opslaat in de vorm van zetmeel. Aardappelen geven daardoor energie en bevatten vezels, vitamines en mineralen. Aardappelen bevatten vitamine C, vitamine B6, kleinere hoeveelheden andere B-vitamines en de mineralen kalium, calcium en fosfor.

Bestrijdingsmiddelen
Tijdens de teelt en de opslag van niet biologische aardappelen worden bestrijdingsmiddelen gebruikt. Een kleine 40% van alle in Nederland gebruikte gewasbeschermingsmiddelen verdwijnt op de aardappelen. Zo wordt in de gangbare aardappelteelt jaarlijks 10 tot 15 keer gespoten om de aardappelziekte phytophtora te voorkomen. Het gebruik van esfenvaleraat is een ander probleem. Dit is volgens de NVWA ‘een insecticide dat giftig is voor bijen en ook schadelijk voor mensen kan zijn’. Maar volgens de NVWA zijn er strenge eisen ten aanzien van het gebruik van bestrijdingsmiddelen en ook hoeveel er maximaal mag achterblijven op het product. ‘Analyses laten zien dat overschrijdingen nauwelijks voorkomen.’

Van eigen grond
Het hele jaar door kan je aardappelen van Nederlandse bodem eten. Ze hoeven dus echt niet van ver weg te komen. Kijk dus goed op de verpakking en lees het etiket. Voor je het weet heb je aardappels uit Malta, Israël, Egypte en Portugal op je bord liggen. En dat is nergens voor nodig.

Reageer op dit bericht

Please enter your comment!
Please enter your name here