Ik maak miso, bruine basmatirijst en bruine bonen (#4)
De miso van bruine bonen en bruine basmatirijst staat inmiddels goed te fermenteren. De miso staat inmiddels zo’n drie weken in een kastje naast...
Winterse preisoep
Deze preisoep van winterprei is met de pastinaak, de ui en de gember een echte winterse soep. Door de miso en de shoyu geeft...
Wortelsalade met een misodressing
Deze salade van wortel met rettich, de Japanners noemen deze wortel daikon, heb ik gemaakt met een dressing van witte (shiro) miso. Dit is...
Het miso kookboek
Ze wordt ook wel de miso-expert van Groot-Britannië genoemd, maar zelf ziet Bonnie Chung zich als een ‘gepassioneerde miso-enthousiasteling met diep respect voor de...
Ik maak miso, bruine basmatirijst en bruine bonen (#3)
De dag van de waarheid, want de grote vraag is of mijn koji-kin is gelukt. Na het opstaan spuit ik alles voor het laatst...
Ik maak miso, bruine basmatirijst en bruine bonen (#2)
Dag twee van het maken van de koji-kin is aangebroken. Nog amper wakker open ik om zeven uur in de ochtend nieuwsgierig de droogoven....
Ik maak miso, bruine basmatirijst en bruine bonen (#1)
Ik ben vandaag begonnen met het zelf maken van miso. Ik ben namelijk heel erg benieuwd of je met producten uit de buurt net...
Pastinaaksoep met gierst
Gierst is een graangewas dat van nature glutenvrij is. Het heeft een beetje zoete smaak en je kan het gebruiken als vervanger van couscous...
Linzen misosoep met zeesla
Deze soep heb ik gemaakt met gedroogde zeesla. Zeesla is een groenwier dat veel voorkomt, bijvoorbeeld in Zeeland en in de Waddenzee. Je vindt...
Verwarmende misosoep
De witte kool in deze soep zorgt na het pureren voor een lekkere 'romige' soep. De zeekraal brengt een 'bite' in de soep die...
Nederland vraagt Europa om snelle verbetering dierenwelzijn
BRUSSEL Nederland heeft de Europese Commissie opgeroepen niet langer te wachten met de herziening van de Europese wetgeving op het gebied van dierenwelzijn. Zo...
Minister neemt motie verbieden glyfosaat niet zonder meer over
DEN HAAG Minister Adema van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit neemt de aangenomen motie van de Partij voor Dieren tegen de nieuwe Europese goedkeuring van...
Meerderheid kiezers wil meer plantaardige voeding
DEN HAAG Een meerderheid van de kiezers wil vergaande stappen van hun politieke partijen bij het verkleinen van de veestapel, meer subsidies voor plantaardige...
Appelcrumble met zwarte bessen
We hebben dit jaar in onze moestuin heel erg grote goudreinetten. Omdat we deze zaterdag op de Hubertinahof een groep van enthousiaste belangstellenden op...
Vegan herfstlasagne met pompoen en boerenkool
Het is herfst en de winter nadert. Tijd dus voor pompoen en boerenkool. En laten deze groenten nu allebei in deze vegan lasagne zitten.
Wat...
Bonensoep van drie soorten bonen
In onze moestuin waren de bonen rijp. We hadden dit jaar witte bonen (zogenoemde boerentenen), Groninger pronkbonen en zwarte bonen. Ik heb er een...
De waardevolle klimop (moestuinblog #307)
Soms is het zo makkelijk om iets te doen voor de natuur, voor de insecten welteverstaan. Of eigenlijk; niets te doen. Zoals de vele...
Bonen oogsten (moestuinblog #306)
In onze moestuin zijn de bonen klaar om geoogst te worden. Je kan ze drogen, maar ook vers zijn ze heerlijk. We hebben allemaal...
Druivensap maken met de sappan (moestuinblog #305)
We hadden dit jaar zoveel druiven aan de struiken hangen, dat we er maar sap van hebben gemaakt. Het waren vele kilo’s, uiteindelijk hadden...
Sappan
We merken het zelf in onze moestuin. Soms heb je zoveel fruit of groente dat je niet weet hoe je het op krijgt. Een...
Andijvie
Andijvie is een heel erg lekkere, iets bittere, groente. En andijvie is veelzijdig. Je kan andijvie rauw eten als een salade, maar eveneens koken...
Komkommer
Komkommers, we hebben ze elk jaar in onze moestuin staan. Veel mensen vinden het ‘slechts waterbommetjes', maar ze zijn erg gezond. Net als andere...