Misoblog
Krachtige misosoep
Het wordt buiten weer kouder, dus het wordt tijd voor wat meer krachtig en verwarmend voedsel. Ik kreeg direct zin in een energierijke misosoep....
Misosoep met Chinese kool
‘Dit een echte slobberige Chinese soep’, zei mijn vriendin toen ze deze soep proefde. Hij was wel een beetje te pittig, maar dat is...
Home made miso is klaar (#10)
Mijn eerste home made miso van bruine basmatirijst en bruine bonen is inmiddels klaar. Ik heb hem geproefd en hij smaakt echt heerlijk.
De bruine...
Ik maak miso, zwarte rijst en kikkererwten (#9)
Ongeveer twee dagen geleden begon ik met het maken van de koji-kin voor mijn miso van zwarte rijst en zwarte kikkererwten. Inmiddels zit de...
Ik maak miso, zwarte rijst en kikkererwten (#8)
Na mijn miso’s van bruine basmarijst met bruine bonen en kamut met groene linzen, ben ik vandaag begonnen met een miso van zwarte rijst...
Ik maak miso, kamut en groene linzen (#7)
Mijn tweede miso die ik in mijn leven heb gemaakt, zit vandaag in de weckpot. Het is een miso van kamut en groene linzen....
Ik maak miso, kamut en groene linzen (#6)
Het lijkt goed te gaan met mijn koji-kin in de koelbox. Na 24 uur begint het al een beetje te ruiken naar de koji-kin...
Ik maak miso, kamut en groene linzen (#5)
Vandaag ben ik voor de tweede keer in mijn leven begonnen met maken van koji-kin als basis voor een miso. Dit keer ga ik...
Schotel van rode kidneybonen met misosaus
Dit is een simpele bonenschotel. De rode kidneybonen met de lekkere zoete ui combineren heerlijk met bruine basmatirijst. Wij aten er spruitjes uit eigen...
Miso vermindert effect van zout op de bloeddruk
FUKUOKA Teveel zout eten is niet goed voor de bloeddruk. Je zou dus zeggen dat miso, wat gemaakt is met flink wat zout, de...
Krachtige erwtensoep uit de snelkookpan
Het gaat vandaag in het hele land sneeuwen, dus heb ik maar een lekker pan erwtensoep gemaakt. Snert noemden wij het in het mijn...
Stamppot eeuwig moes met ‘spekjes’
Eeuwig moes is een soort kool met veel bijnamen zoals oude wijvenkool, splijtkool, stekkool, duizendkop, stekkool of armeluisgroente. Het is een vrij stevige koolsoort...
Dutch kinpira
Kinpira is een Japanse kookstijl, maar ik heb er een Nederlands tintje aan gegeven door boerenkool te gebruiken.
Voor deze Dutch kinpira heb je nodig:
...
Zwameitjes (moestuinblog #270)
Ik heb eerder al een berichtje gemaakt over het geel nestzwammetje. Maar een aantal weken later ziet het zwammetje er ineens heel anders uit....
Transformatie (moestuinblog #269)
Het is in de tuin de tijd van de transformatie en loslaten. Bladeren kleuren geel, bruin en rood, vallen van de boom en bedekken...
Tomaten eruit, winterpostelein erin (moestuinblog #268)
Het is nu midden oktober en nog steeds hadden we tomatenplanten in ons kasje staan. De planten werden wel steeds slechter. De blaadjes gingen...
Tips om zuinig(er) te koken
De energieprijzen rijzen inmiddels de pan uit. Niet alleen voor gas, maar inmiddels ook voor elektriciteit. En hoewel koken maar zo’n vijf procent uitmaakt...
Bobbie
ARCEN Vandaag heb ik Bobbie opgehaald. Dit vrolijke varkentje staat nu bij mij in de werkkamer. Bobbie is de nieuwe mascotte van Varkens in...
‘Boeren houden van koeien’ campagne Liegebeest 2022
AMSTERDAM De campagne Boeren houden van koeien is verkozen tot het grootste Liegebeest van 2022. Die schetst een veel te rooskleurig beeld van het...
Kweepeer
De kweepeer wordt ook wel kweeappel genoemd. Deze boom is dan ook nauw verwant aan de appel en de peer, maar ook aan de...
Koolrabi
Koolrabi is inmiddels een beetje een vergeten groente geworden. Maar het is een heel lekkere groente, met de smaak van bloemkool.
De naam koolrabi kreeg...
Kievitsboon
De kievitsboon is een mooie droogboon die dezelfde kleuren heeft als een kievitsei. Zowel de bonen als de peulen zijn rood gevlekt. Alleen de...