Volkoren beschuit

Minder dan de helft volkoren

0
618
Het stond er duidelijk op ‘met tarwebloem’. (Foto Erik van Huizen)

ARCEN Was ik er toch weer ingestonken toen ik onlangs bij de Albert Heijn een pak volkoren beschuit had gekocht. Want je weet alleen bij brood 100% zeker dat het volkoren is als het volkoren wordt genoemd.

Ik had het overigens wel kunnen weten dat deze beschuit niet 100% volkoren was, onder het woord ‘volkoren’ stond namelijk in de bijzin ‘met tarwebloem’. Zo eerlijk zie ik het niet vaak op verpakkingen. Maar dan moet je er natuurlijk niet overheen lezen.

Op het etiket kan je precies zien hoe het zit. Deze beschuit bestaat namelijk voor 41% uit volkoren tarwemeel en voor 41% uit tarwebloem. De overige 18% bestaat uit glucosestroop, suiker, water, ei, gist, zout, emulgaten, tarwegluten, raapolie, gerstemoutmeel en antioxidant. Per 100 gram is 9,5 gram suiker toegevoegd en 0,46 gram zout.

Volkoren
Hoewel brood alleen volkoren mag worden genoemd als het van 100% volkorenmeel is gemaakt, geldt dat voor andere bakkerijproducten niet. Beschuit, crackers, koekjes en ontbijtkoek mogen dus ook volkoren worden genoemd als er bijvoorbeeld minder dan 50% volkorenmeel bevat. Vaak bevatten deze producten dan veel bloem. En dat is veel minder gezond dan volkorenmeel. Volkorenmeel is namelijk gemaakt van de hele graankorrel en bevat veel vezels, vitamines en mineralen. Bloem wordt gemaakt van het binnenste deel van de korrel en bevat voornamelijk koolhydraten en wat eiwitten.

Reageer op dit bericht

Please enter your comment!
Please enter your name here