Vegan vanille-ijs

Meer suiker en zout

0
342
IJs is natuurlijk nooit gezond, maar als je dan toch een keer zondigt, dan vind ik het vegan ijs van Hertog het lekkerste dat nu te krijgen is. (Foto Erik van Huizen)
IJs is natuurlijk nooit gezond, maar als je dan toch een keer zondigt, dan vind ik het vegan ijs van Hertog het lekkerste dat nu te krijgen is. (Foto Erik van Huizen)

Ik vind het een van de lekkerste vegan ijssoorten, het vanille-ijs van Hertog. Het is lekker ‘romig’ en ik zou denk ik niet het verschil kunnen proeven met vanille-ijs op basis van melk en room. Maar als er geen melk en room in dit ijs gaat, wat zit er dan wel in?

Om te weten wat er in een product zit, kan je eenvoudig het etiket lezen. Regel hierbij is dat wat vooraan de ingrediëntenlijst staat, er het meeste inzit. In dit geval is dat water en suiker. De percentages ontbreken. Daarna volgen nog andere suikers zoals glucose-fructosestroop, glucosestroop en dextrose. Alleen van het toegevoegde sojameel wordt een percentage gegeven; twee procent. Om de vanillesmaak te geven gaat aan dit ijs gaat er natuurlijk vanille-aroma en uitgeputte gemalen vanillestokjes in. Het zijn dus niet die mooie vanillestokjes die op de verpakking staan. De lijst wordt afgemaakt met kokosolie, stabilisatoren, emulgator, zout en caroteen als kleurstof.

Voedingswaarde
Als we in de tabel met voedingswaarden kijken zien we dat dit ijs, net als andere ijssoorten veel suiker bevat. In dit vegan ijs zit per 100 gram 22 gram suiker. Dat is 2 gram meer dan in het ‘normale’ vanille-ijs van Hertog. Wel bevat de vegan variant met 5,8 gram minder vetten dan het ‘normale’ vanille-ijs (9,5 gram). De laatste bevat 6,4 gram aan verzadigde vetten per 100 gram, de vegan variant 4,9 gram. Daarentegen scoort het vegan ijs met 0,21 gram weer slechter op de hoeveelheid zout. Het ‘normale’ vanille-ijs bevat minder dan de helft.

Volg ‘Ik eet gezond’ op Facebook

Reageer op dit bericht

Please enter your comment!
Please enter your name here