Vegan kaviaar

Met onbekende kruiden

0
320
Verkoold plantaardig materiaal geeft de zwarte kleur aan deze ‘gourmet seaweed pearls’. (Foto Erik van Huizen)
Verkoold plantaardig materiaal geeft de zwarte kleur aan deze ‘gourmet seaweed pearls’. (Foto Erik van Huizen)

‘Zeewiertopping gemaakt van zeewier extract’, staat op de onderkant van het glazen potje. Het is een soort veganistische kaviaar. Ik vraag mij af wat er werkelijk allemaal in zit.

Bovenop het etiket wordt deze vegan kaviaar ‘gourmet seaweed pearls’ genoemd. Op het etiket aan de zijkant staat in kleine letters wat er werkelijk in zit; water, natriumalginaat, agar agar, E466, E153, zout, zonnebloemolie, melkzuur en kruiden. Welke kruiden en in welke hoeveelheid staat niet op het etiket.

Zeewier
Als ik zeewier zie staan, dan denk ik met mijn achtergrond in de natuurvoedingskeuken direct aan gezond. En dat is agar agar ook. Maar hier is het vermoedelijk vooral gebruikt als verdikkingsmiddel voor het water wat hier in zit. Want water staat voorop op het etiket, dus een groot deel van deze parels bestaat uit water. Natriumalginaat is het natriumzout van alginezuur. Dit wordt gewonnen uit bruine algen. Je kan er bolletjes mee vormen.

E-nummers
E466 (carboxymethylcellulose) is een verdikkings- en geleermiddel. Het wordt veel in voedsel gebruikt. Hoge concentraties kunnen darmproblemen geven. Uit onderzoek van de Amerikaanse Georgia State Universityin bleek dat E466 een schadelijke invloed kan hebben op het darmleven.

E153 geeft de zwarte kleur aan de parels. Het is een plantaardige koolstof. Het wordt verkregen door plantaardig materiaal bij hoge temperaturen te verkolen.

Reageer op dit bericht

Please enter your comment!
Please enter your name here